Companie germană a livrat tehnologie sensibilă Rusiei în ciuda sancțiunilor UE

Data actualizării: 23 mai 2025

O companie din Germania a reușit să exporte tehnologie avansată către Rusia, în ciuda sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană (UE) în urma invaziei Ucrainei. Aceasta a folosit filiala sa slovenă pentru a exporta tehnologie de telecomunicații în valoare de peste 3,5 milioane de euro către filiala sa rusă, în ciuda mai multor valuri de sancțiuni UE care au intrat în vigoare în 2023.

Detalii despre tranzacție

Conform unei investigații realizate de POLITICO, compania Kontron, care are operațiuni în UE, Marea Britanie și America, a trimis 11 transporturi cu tehnologie sensibilă către filiala sa rusă, Iskra Technologies, între iulie și noiembrie 2023. Acestea au inclus un produs cu dublă utilizare care poate monitoriza și intercepta traficul de comunicații, cunoscut sub numele de SI3000.

„După implementarea celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni (23 iunie), am încetat exportul oricăror bunuri noi și am livrat doar exporturi deja aprobate, în conformitate cu licențele de export emise, în conformitate cu sancțiunile UE în vigoare”, se arată într-un comunicat emis de companie.

Implicațiile exportului

Deși sancțiunile UE privind tehnologia cu dublă utilizare sunt menite să se aplice tuturor contractelor noi și actuale, există și unele excepții pentru tehnologia cibernetică, de urgență și medicală. În acest caz, Kontron a argumentat că transporturile erau comenzi existente permise ca urmare a licențelor de export acordate de guvernul sloven.


Cu toate acestea, acest caz a ridicat semne de întrebare cu privire la capacitatea Rusiei de a obține tehnologie crucială chiar și în fața restricțiunilor și a determinat apeluri pentru o înăsprire a regimului global de sancțiuni. În ultimii ani, Kontron a promis că se va retrage din activitatea sa cu Rusia, însă prezența sa durabilă pe piața rusă prin intermediul filialei Iskra Technologies ridică îndoieli în acest sens.

Citește și:

Compania a declarat că și-a redus „semnificativ” investițiile în Rusia de la invazia ucraineană, prin reducerea numărului de angajați de la aproape 600 la 240. Cu toate acestea, Kontron deține controlul deplin asupra Iskra Technologies, companie sancționată de Uniunea Europeană în decembrie 2024.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨