Acum, că se apropie sezonul călduros, în care kilogramele ne afectează traiul de zi cu zi, mulți oameni vor să slăbească. Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că un aliment banal, pe care mulți oameni îl consumă, ajută enorm în curele de slăbire.

Este vorba despre vinete, care ajută foarte mult o persoană care vrea să slăbească. Deși nu se găsesc încă pe piață, ele pot fi găsite în diverse forme, cum ar fi congelate sau conservate la borcan.

Detalii neștiute despre proprietățile vinetelor

Pe lângă calitățile nutritive pe care le are, cum ar fi apă, fibre, minerale, vânăta are o proprietate aparte și anume aceea că absoarbe grăsimea ca un burete, explică medicul specialist.

Totuși, medicul atrage atenția și spune că nu este bine să consumăm vinete crude, fiindcă tratamentul termic are rolul nu numai de a le schimba consistența, dar neutralizează și solanina, o substanță toxică ce poate da indigestie.

Astfel, puteți consuma vinete fie coapte direct în flacără sau pe plită, fie la cuptor, fie ca ingredient în nenumărate feluri de mâncare, cum ar fi tocănița, zacusca, ghiveciul, lasagnia sau musacaua.

Cum să nu transformați vinetele în maioneză

Ea susține că 100 g de vinete au sub 30 de calorii, în condițiile în care o lingă de ulei are 100 de calorii.

Este foarte important să nu gătim vinetele cu mult ulei, fiindcă atunci o vom transforma într-o maioneză, ceea ce nu ne va ajuta în procesul de slăbit. Pentru a evita acest lucru, medicul Bilic oferă mai multe idei practice și dietetice.

Complet neașteptat! Acest aliment banal este recomandat în curele de slăbire: Absoarbe grăsimea ca un burete

„- în loc de ulei, frecați vinetele coapte cu 2 lingurițe de pastă de susan (tahina)- au mai puține calorii decât 2 linguri de ulei si avantajul ca albesc vinetele, le elimină iuțeala, le leagă și le sporesc

– in cazul vinetelor gătite, opărițile în prealabil 2 min in apa cu sare si apoi puneți-le la scurs pe un șervețel – nu vor mai absorbi ulei; același efect poate fi obținut si punând sare pe feliile de vânătă, asteptati 15-20 min si ulterior le puteți găti

– folosiți un spray pentru ulei cu care sa pulverizați doar un strop de grasime; preferați gatitul la cuptor, in felul asta nu riscați ca preparatul sa se ardă

– puneți sos de rosii sau bulion in orice mâncare, e mai gustos si mai dietetic decât uleiul

– sterilizați borcanele de zacuscă prin fierbere la abur sau in cuptorul fierbinte, in felul asta se pot păstra in siguranță chiar daca ati redus cantitatea de ulei din rețetă la jumătate plus ca va fi mai ușor de digerat fară atâta prăjeală”, sfătuiește medicul românii.

Sfaturi pentru vegetarieni

De asemenea, Mihaela Bilic le oferă sfaturi importante și celor care sunt vegetarieni. Pentru ca vinetele să fie albe la culoare și dulci la gust, în salata de vinete se poate pune fie jumătate de dovlecel fiert. În acest mod se va evita adăugarea gălbenușului de ou și compoziția se va lega fără să mai fie nevoie de mult ulei sau de amestec îndelungat.