Comunitatea mondială de spionaj îngrijorată de atitudinea lui Donald Trump

Data actualizării: 9 aprilie 2025

Raporturile tensionate dintre președintele SUA, Donald Trump, și serviciile de informații americane, reverberează în întreaga comunitate de spionaj mondială. În timp ce occidentalii își exprimă temerile, adversarii lor se bucură de această situație.

Transformări în lumea spionajului

Într-un interval de două luni și jumătate, președintele SUA a concediat cadre respectate din instituții importante, plasând fideli ai săi, uneori fără competențe reale, în posturi-cheie. Noua directoare a Serviciilor Naționale de Informații (DNI), Tulsi Gabbard, este deschis pro-rusă. Șeful Biroului Federal de Investigații (FBI), Kash Patel, este simpatizant al mișcării conspiraționiste de extremă dreapta QAnon.

„Politizarea serviciilor de informații este foarte problematică. Acestea vor raporta doar ceea ce liderii lor politici vor să audă”, avertizează dr. Christopher Nehring de la Institutul de informații cibernetice din Frankfurt (Germania).

Scandalul implicând secretarul apărării, Pete Hegseth, care a inclus din greșeală un jurnalist într-o buclă în care se făceau schimburi de informații despre lovituri iminente împotriva rebelilor houthi din Yemen, a stârnit și mai multe îngrijorări.


Reacția adversarilor

Rușii nu ar putea cere nimic mai bun decât ceea ce le oferă Trump pe o tavă de argint!”, afirmă Mat Burrows, analist la think tank-ul Stimson, după o carieră de trei decenii în serviciile secrete. „Ei trebuie să-și frece mâinile de bucurie. Nu ar putea cere nimic mai bun decât ceea ce le oferă Trump pe o tavă de argint!”, a adăugat el.

Citește și:

Pe de altă parte, această fragilitate bruscă ridică semne de întrebare în rândul aliaților SUA. Responsabili ai serviciilor de informații europene afirmă că toate contactele la nivel de șefi „continuă cu o intensitate neschimbată” și că Washingtonul își înmulțește mesajele de „reasigurare”.

În ce privește Ucraina, ea ar trebui să fie precaută, subliniază Michael Shurkin. „Poate că ucrainenii vor avea motive să fie mai precauți în a împărtăși orice tip de planificare cu americanii”, adaugă expertul citat.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨