Peste o mie de rromi turci trăiesc în comunitatea izolată din cartierul Bendea, Babadag, județul Constanța. În acest loc plin de vile, dar fără apă rece la robinet, fetele blonde și robuste sunt cel mai des căutate pentru a fi cumpărate de mirese.

[read more]

Comunitatea rromilor turci din Babadag, o comunitate cu specific dat de apartenența musulmană a rromilor, este una aparte. În România, sunt doar două astfel de colectivități, ambele în județul Constanța. Șefii celor cinci clanuri ai comunității horahane controlează cartierul Bendea și sunt cei care stabilesc regulile. În această comunitate, bărbații au voie să aibă patru neveste, iar tinerele sunt evaluate în funcție de culoarea părului.

Subtitlu 1: Trăind fără apă potabilă și electricitate

Cartierul Bendea este o periferie din Nordul orașului Babadag. Vara, și nu numai, pe străzile acestuia, copiii se joacă complet dezbrăcați, iar tinerele sub 20 de ani duc în spate bidoane cu apă sau saci cu diferite produse. Majoritatea construcțiilor din cartier sunt vile-castel tipic țigănești, construite ilegal și neavând racord la rețeaua de electricitate sau cea de apă potabilă. Așadar, femeile cară lemne din pădurile din apropiere sau apă de la izvorul din cartier.

Bărbații, pe de altă parte, stau cu orele pe borduri, în fața caselor, asta în cazul în care nu sunt plecați în străinătate. Mulți dintre ei aleg să plece la muncă în Portugalia și în Suedia, în special. Unii dintre ei își abandonează chiar nou-născuții pentru a pleca în străinătate. Când se întorc acasă, părinții romi vin cu Mercedesuri și BMW-uri, iar cu restul economiilor își construiesc palate.

Subtitlu 2: Cumpărarea mireselor în comunitatea rromilor turci

Cele mai căutate mirese sunt blondele robuste care știu să gătească. Nuanța blond a părului este importantă pentru că se aseamă cu aurul – prețuit de romi, robustețea semnifică puterea de muncă, iar priceperea în treburile casnice asigură că fata va fi o mamă pricepută. Bărbații pot avea și câte patru neveste, iar fetele la vârste de 14-16 ani sunt deja căsătorite, explică membrii clanului Pomac. De obicei, tinerele se mărită cu verișorii primari, asta pentru a păstra membrii în interiorul aceluiași clan.

„Tații de băieți caută să cumpere neveste odraslelor lor, soții alese din aceeași comunitate. Prețul acestora pleacă de la câteva sute de euro și ajunge până la 10.000-20.000 de euro, iar valoarea “achiziției” ține cont de calități”, spune cercetătorul Daniela Rusu-Mocănașu. În comunitate, tinerele sunt evaluate în funcție de culoarea părului și de priceperea în treburile casnice. Cele mai căutate sunt blondele, acestea fiind considerate cele mai prețioase.

Subtitlu 3: Alocația copiilor, singurul venit oficial

Într-o curte a familie sunt trei case și o anexă-bucătărie în care locuiesc 50 de persoane, din care 40 sunt copii. Dintre adulți nu lucrează niciunul. Singurul lor venit oficial este, așa cum recunosc, alocația copiilor. Comunitatea rromilor turci din Babadag se confruntă cu probleme precum sărăcia, sănătatea precară și lipsa educației. Mulți copii nu merg la școală, iar pentru cei care o fac, absențele sunt ridicate.

În concluzie, comunitatea rromilor turci din Babadag este una aparte, cu propriile tradiții și reguli. Cu toate acestea, locuitorii se confruntă cu probleme majore, precum sărăcia, lipsa accesului la apă potabilă și electricitate, lipsa educației și a oportunităților de muncă. Așadar, soluțiile trebuie să vină atât din partea autorităților locale, cât și din partea organizațiilor care își propun să ajute comunitățile marginalizate.

[/read]