Conflictele interne din Siria si interventia Israelului in apararea druzilor

Data actualizării: 16 iulie 2025

Armata siriană a intrat marți într-un bastion al comunității druze din sudul țării, a anunțat guvernul, reaprinzând temerile de atacuri împotriva minorităților și declanșând noi lovituri israeliene asupra forțelor trimise de Damasc, transmite CNN. În weekend, au izbucnit ciocniri între forțele druze și triburile beduine în orașul Sweida, din sudul țării, soldate cu 30 de morți și zeci de răniți. Violențele au determinat intervenția guvernului sirian, care a pierdut 18 soldați în confruntări.

Forțele islamiste aliate cu guvernul sirian

Forțele islamiste aliate cu guvernul sirian s-au alăturat luptelor în această săptămână, sporind îngrijorarea comunității druze și determinând o personalitate importantă a acesteia să solicite protecție internațională.

Israelul, care s-a angajat să protejeze comunitatea druză din Siria, a lansat noi atacuri împotriva forțelor guvernamentale siriene care avansau spre Suwayda și a promis că va continua atacurile pentru a proteja acest grup.

Ministerul sirian de externe a declarat că mai mulți civili și membri ai forțelor de securitate au fost uciși în atacuri, dar nu a furnizat cifre concrete.


Cine sunt druzii?

Druzii sunt o sectă arabă de aproximativ un milion de persoane care trăiesc în principal în Siria, Liban și Israel. În sudul Siriei, unde druzii formează majoritatea în provincia Suwayda, comunitatea a fost uneori prinsă între forțele fostului regim Assad și grupurile extremiste în timpul războiului civil din Siria, care a durat zece ani.

Citește și:

Originar din Egiptul secolului al XI-lea, grupul practică o ramură a islamului care nu permite convertirea – nici către, nici din această religie – și nici căsătoriile mixte.

În Siria, comunitatea druză este concentrată în jurul a trei provincii principale, situate în apropierea înălțimilor Golan ocupate de Israel, în sudul țării.

De ce se ciocnesc forțele siriene cu ei? După răsturnarea dictatorului Bashar al-Assad, noul președinte al Siriei, Ahmed al-Sharaa, a promis incluziunea și protecția tuturor comunităților diverse din Siria, dar forțele extremiste sunnite loiale lui au continuat să se confrunte violent cu minoritățile religioase.

De ce a intervenit Israelul?

Marți, biroul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul „se angajează să prevină vătămarea druzilor din Siria datorită alianței fraterne profunde cu cetățenii noștri druzi din Israel și legăturilor lor familiale și istorice cu druzii din Siria”.

Guvernul israelian a declarat, de asemenea, în mod unilateral, o zonă demilitarizată în Siria, care „interzice introducerea de forțe și arme în sudul Siriei”, potrivit biroului prim-ministrului israelian.

Israelul, precaut față de grupurile extremiste de-a lungul granițelor sale, a adoptat o poziție conflictuală față de al-Sharaa, în ciuda eforturilor administrației Trump de a promova reconcilierea siriano-israeliană și a încercărilor de a extinde normalizarea în Orientul Mijlociu.

Ar putea Israelul să încheie un acord cu o țară pe care o bombardează în continuare? De la căderea regimului Assad în decembrie 2024, Israelul a cucerit mai mult teritoriu în Siria și a lansat în repetate rânduri atacuri asupra țării, cu scopul declarat de a împiedica reconstrucția capacităților militare și eradicarea militanței care ar putea amenința securitatea sa.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨