Consilier prezidential Burnete: Aparatul public, mai mare decat poate sustine mediul privat

Data actualizării: 5 iulie 2025

Consilierul prezidențial Radu Burnete a afirmat într-un interviu recent că aparatul public din România este mai mare decât ceea ce mediul privat poate susține în prezent. Burnete a menționat că această situație poate duce la tăieri mult mai mari și mai rapide decât cele pe care le vedem în acest moment.

Discuții cu Comisia Europeană

În cadrul discuțiilor cu Comisia Europeană, președintele Nicușor Dan a obținut „flexibilitate maximă” în ceea ce privește măsurile fiscale și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Acest demers are ca scop principal protejarea economiei românești de consecințele negative posibile. Burnete a subliniat faptul că oficialii de la Bruxelles nu sunt „bau-bau” care impun României majorări de taxe. În schimb, aceștia încearcă să preîntâmpine un accident economic nefericit prin sugerarea anumitor măsuri.

Problema deficitului bugetar excesiv

Burnete a evidențiat că România, la fel ca și celelalte state membre ale Uniunii Europene, știa care sunt etapele și pașii de urmat în ceea ce privește discuțiile cu oficialii de la Bruxelles pe subiectul deficitului bugetar excesiv. Aceste etape erau cunoscute dinainte și România trebuia până la finalul lunii iunie, să vină cu un pachet de măsuri care să adreseze problema deficitului.


„Am încercat să explicăm Comisiei că avem nevoie de flexibilitatea maximă pe care ne-o pot permite și în renegocierea pe PNRR și în acest pachet fiscal, astfel încât să nu omorâm economia”, a afirmat Burnete.

Citește și:

Consilierul prezidențial a dezvăluit că cele mai dificile discuții nu sunt cele cu Comisia Europeană, ci cu agențiile de rating financiar. Acesta avertizează că numai 64% dintre românii apți de muncă lucrează, în condițiile în care media în regiune este de 75-76%. Din acest motiv, cei aproximativ 5 milioane de angajați din sistemul privat nu pot susține, prin taxele și impozitele pe care le plătesc, întreg aparatul bugetar, care numără în acest moment peste 1,3 milioane de angajați.

„Ne furăm căciula singuri și nu-i cinstit. Adică nu se poate ca doar unii dintre noi să plătim mereu, alții mereu să evite asta”, a spus consilierul prezidențial.

În concluzie, Radu Burnete a subliniat că atât președintele Nicușor Dan, cât și premierul Ilie Bolojan vor avea ca prioritate combaterea evaziunii fiscale și a economiei gri, un fenomen care creează inechitate între cetățenii care plătesc taxe la stat și cei care nu-și achită dările.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨