În ciuda faptului că se înregistrează creșteri ale numărului de îmbolnăviri cu coronavirus și de decese asociate Covid – 19, autoritățile italiene au luat decizia să treacă la relaxarea restricțiilor.

În câteva regiuni din Italia se renunță la o parte din măsurile de protecție. Sunt șase regiuni în care urmează o primă relaxare a regulilor.

Ministerul Sănătății din Italia a luat această decizie după ce s-a constatat că, comparativ cu săptămâna precedentă, numărul cazurilor de infectări cu Covid – 19 a scăzut cu circa 30%.

Media zilnică a deceselor asociate Covid – 19 înregistrate în Italia este de peste 400 de cazuri.

Crește numărul de infectări dar se relaxează restricțiile. Anunțul autorităților

Italia, împărțită în patru culori în funcție de situația epidemiei

Conform Reuters și Mediafax, în funcție de situația epidemiologică din fiecare regiune, Italia este împărțită în patru culori ce reprezintă niveluri de risc diferite.

În prezent, în 20 de regiuni italiene sunt în vigoare restricții. Cea mai afectată de epidemia de coroanvirus era până acum regiunea situată în nordul peninsulei.

Nordul Italiei va ieși astfel de sub „codul roșu de risc epidemiologic”. În mai multe zone vor fi aplicate regulile valabile pentru scenariul portocaliu, următorul ca risc epidemiologic după cel roșu.

În schimb, în insula Sardinia situația epidemiologică s-a înrăutățit. Aceasta va trece din scenariul portocaliu în cel roșu, ceea ce presupune aplicarea unor norme de protecție mult mai dure. Până nu de mult în Sardinia nu era aplicată absolut nici o regulă de protecție, întrucât insula se afla în „zona albă”.

Astfel, începând de săptămâna viitoare în toate regiunile din Italia va fi aplicat scenariul portocaliu, cu excepția a patru zone, care sunt plasate deja în zona roșie.

Regiunile italiene plasate în zona portocalie

Calabria, Lombardia, Emilia Romagna, Friuli Venezia Giulia, Piemont, Toscana, Abruzzo, Basilicata, Lazio, Liguria, Marche, Molise, Sicilia, Umbria, Veneto, provincia Bolzano și Trento.

Regiunile italiene plasate în zona roșie

Campania, Puglia, Valle d’Aosta și Sardinia.

În aceste patru regiuni locuiesc aproximativ 11,4 milioane de italieni.

Epidemia de coronavirus în Italia

De la debutul pandemiei de coronavirus și până în prezent în Italia au fost înregistrate 3,754,077 de cazuri de infectări cu Covid-19 și 113,923 de decese.