Crestere cu 18% a importurilor europene de gaze rusesti in 2024. Analist Ember: Este scandalos

Data actualizării: 27 martie 2025

Uniunea Europeană a inregistrat o crestere a importurilor de gaze rusesti in 2024, in ciuda agresiunii continue a Moscovei in Ucraina, conform datelor publicate de think tank-ul dedicat climei si energiei Ember, relateaza DPA, citata de Agerpres. Importurile de gaze rusesti, atat prin conducte cat si gaze naturale lichefiate (GNL), au inregistrat o crestere cu 18% anul trecut, comparativ cu 2023.

Obiectivul Uniunii Europene

Uniunea Europeană si-a stabilit un obiectiv – neobligatoriu pentru statele membre – de a elimina complet importurile de gaze naturale rusesti pana in anul 2027, in contextul deteriorarii relatiilor cu Rusia dupa invazia in Ucraina. Cu toate acestea, unele state membre nu au reusit sa-si diversifice substantial importurile energetice.

Italia, Cehia si Franta sunt printre tarile care si-au majorat anul trecut importurile de gaze din Rusia, arata datele Ember. Organizatia se asteapta la o crestere a importurilor in 2025, chiar daca in UE nu va exista o majorare a cererii de gaze.


Declaratia analistului Ember Pawel Czyzak

Este scandalos ca UE inca importa gaze din Rusia. In loc sa investeasca in alternative reale, cum ar fi regenerabilele si masuri de eficienta energetica, statele membre irosesc bani cu capacitati scumpe GNL care nu sunt nici macar folosite.

Comisia Europeana urmeaza sa publice in urmatoarele saptamani o foaie de parcurs privind renuntarea la importurile energetice rusesti. Importurile GNL din Rusia catre UE continua. Totusi, investitiile in proiecte GNL aflate in constructie in Rusia sunt interzise. In plus, porturile din UE nu pot fi folosite de navele rusesti care exporta GNL catre tari terte.

Citește și:

Conform Ember, UE nu-si poate asigura deplin securitatea energetica fara a achizitiona gaze rusesti. De asemenea, organizatia avertizeaza ca alti furnizori straini au devenit mai instabili, iar tensiunile geopolitice legate de SUA sporesc riscurile la adresa dependentei de importurile americane de GNL.

Norvegia si Statele Unite sunt cei mai mari furnizori de gaze ai UE. Luna trecuta, comisarul pentru energie Dan Jorgensen a anuntat ca Bruxelles-ul pregateste modificari la regulile privind emiterea de autorizatii, in ideea de a accelera extinderea capacitatilor regenerabile. Pentru industrie si pentru incalzirea locuintelor, unde gazul nu poate fi inlocuit rapid de electricitate, Jorgensen a spus ca UE isi va intensifica eforturile pentru a gasi surse alternative de aprovizionare.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨