Crestere semnificativa a cheltuielilor militare la nivel global dupa sfarsitul Razboiului Rece

Data actualizării: 28 aprilie 2025

Cheltuielile militare la nivel mondial au marcat in 2024 cea mai puternica crestere de la sfarsitul Razboiului Rece, atingand 2.700 miliarde de dolari. Acest fenomen este cauzat de razboaiele si conflictele armate in curs de desfasurare pe intreaga planeta, conform Institutului International de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI). Aceste cheltuieli au crescut in mod semnificativ in special in Europa si in Orientul Mijlociu.

Impactul social-economic si politic

Factura, piperata, va avea un profund impact social-economic si politic, subliniaza Xiao Liang, cercetator in cadrul programului ‘Cheltuieli militare si productia de arme’ in cadrul SIPRI. ‘Tari trebuie sa faca ajustari in optiunile lor bugetare’. De exemplu, am vazut numeroase tari europene operand reduceri la alte capitole bugetare, cum ar fi ajutorul international, pentru a finanta cresterea mijloacelor consacrate armatei sau chiar luand in considerare cresterea impozitelor sau indatorarea, mentioneaza expertul citat.

Cheltuieli militare in crestere

Europa, inclusiv Rusia, reprezinta regiunea cu cele mai ridicate cheltuieli militare, care au crescut cu 17%, ajungand la 693 de miliarde de dolari. In special, Rusia a alocat 149 de miliarde de dolari armatei sale in 2024, o crestere cu 38% fata de anul precedent si de doua ori mai mult decat in 2015. Bugetul militar al Ucrainei, tara invadata de Rusia, a crescut cu 2,9%, atingand 64,7 miliarde de dolari. Desi aceasta nu reprezinta decat 43% din echivalentul resurselor ruse, Kievul inregistreaza cele mai ridicate cheltuieli militare din lume, cu 34% din PIB alocat apararii.


Cheltuielile militare ale Germaniei au crescut cu 28%, situandu-se la 88,5 miliarde de dolari si detronand India de pe locul patru in lume. ‘Pentru prima oara de la reunificarea sa, Germania a devenit principalul contributor in materie de aparare in Europa Centrala si de Vest’, observa Xiao Liang.

Citește și:

SUA, prima tara din lume in ceea ce priveste cheltuielile militare, si-au majorat bugetul cu 5,7% in 2024, ajungand la 997 de miliarde de dolari sau la 37% din cheltuielile globale si la 66% din cele ale tarilor membre NATO.

Pe pozitia a doua dupa Statele Unite, China, care investeste in modernizarea fortelor sale armate, extinderea capacitatilor de razboi cibernetic si a arsenalului sau nuclear, reprezinta de acum jumatate din cheltuielile militare din Asia si Oceania. In 2024, China si-a majorat bugetul militar cu 7%, ajungand la 314 miliarde de dolari, conform raportului SIPRI.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨