Criza de rachete in Pentagon SUA are doar 25% din rachetele Patriot pentru planurile sale militare

Data actualizării: 14 iulie 2025

Statele Unite se confruntă cu o criză semnificativă în domeniul apărării. Conform unor surse sigure, SUA dispune doar de aproximativ 25% din rachetele interceptoare Patriot necesare pentru toate planurile militare ale Pentagonului. Acest fapt survine după ce în ultimele luni au epuizat stocurile din Orientul Mijlociu.

Criza de rachete la Pentagon

Această situație alarmantă a determinat administrația Trump să înghețe ultimul transfer de muniții către Ucraina. Rezervele de rachete Patriot au scăzut atât de mult încât au stârnit îngrijorarea în cadrul Pentagonului că ar putea pune în pericol potențialele operațiuni militare ale SUA. Stephen Feinberg, secretarul adjunct al apărării, a autorizat suspendarea transferului în timp ce se verifica destinația armelor.

Donald Trump pare să fi revenit asupra unei părți din această decizie luni, când a declarat reporterilor, înaintea unei cine la Casa Albă cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, că va „trimite mai multe arme” în Ucraina, deși nu a precizat dacă acestea vor include și sisteme Patriot.

Decizii în contextul crizei

Decizia de luna trecută de a opri transferul, așa cum a fost descrisă de patru persoane direct familiarizate cu problema, s-a bazat în mare parte pe sistemul global de urmărire a munițiilor al Pentagonului. Acesta este utilizat pentru a genera nivelul minim de muniții necesar pentru a duce la îndeplinire planurile operaționale ale armatei americane.


Administrația Trump a început o revizuire a nivelului epuizat de rachete Patriot și alte muniții în jurul lunii februarie. Situația a devenit și mai acută după decizia lui Trump de a bombarda instalațiile nucleare iraniene luna trecută, când SUA au lansat aproape 30 de rachete Patriot pentru a intercepta rachetele balistice iraniene lansate în represalii la baza Al Udeid din Qatar.

Citește și:

Ucraina este, de asemenea, în mare măsură incapabilă să cumpere direct arme de la contractori din domeniul apărării pentru propriile sale scopuri, deoarece se estimează că o nouă comandă ar dura ani de zile pentru a fi onorată și ar fi finalizată numai după ce Pentagonul și-ar fi onorat propriile comenzi, deoarece departamentul apărării este un client cu prioritate mai mare.

Decizia lui Trump de a schimba cursul și de a permite trimiterea unor muniții defensive în Ucraina pare să fi venit pe fondul frustrării crescânde față de președintele rus Vladimir Putin, pe care l-a criticat luni pentru că nu a contribuit la încheierea războiului.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨