Pandemia de coronavirus a schimbat complet lucrurile. Iar unul dintre cele mai afectate sectoare de această criză sanitară a fost turismul.  Astfel că la un an de la debutul pandemiei, țările care se bazează pe acest sector încearcă să găsească cele mai bune soluții. Astfel încât sezonul estival 2021 să nu fie, de asemenea, compromis.

Un certificat digital de vaccinare

Un asemenea plan are în vedere și Comisia Europeană. Care și-a propus ca în vară să pornească călătoriile în interiorul Uniunii, dar și dincolo de granițele acesteia. Prin intermediul unui ,,certificat verde digital”. Prin acest document o persoană care este vaccinată va avea voie să călătorească, fără restricții.

Încă de săptămâna trecută, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen afirma că prin intermediul acestor certificate se dorește asigurarea libertății de mișcare. Și așa, oamenii să poată călătorii fără a pune în pericol sănătatea publică.

,,Certificatul Verde Digital va fi realizat pentru a facilita libertatea de mişcare şi pentru a ne asigura că, în ciuda restricţiilor care rămân în vigoare, ele vor fi folosite doar acolo unde este justificat şi doar la un nivel corespunzător”. Reiese dintr-o scrisoare trimisă de Ursula von der Leyen către statele UE.

Cu toate acestea, Comisia a mai transmis că decizia de introducerea acestui tip de certificat rămâne la latitudinea fiecărui stat membru. Mai ales că apar anumite complicații, cum ar fi: diferența de opinie printre statele membre, strategiile diferite de vaccinare. Dar și îngrijorările legate de confidențialitate, plus dilemele morale. Toate acestea creează probleme în adoptarea unei astfel de inițiative.

Un alt aspect care pune probleme în adoptarea acestui certificat de vaccinare are legătură cu faptul că nu se specifică destul de clar ce reprezintă acest document. Mai ales că reprezentanții Comisiei Europene își doresc ca în certificatul cu pricina să apară pe lângă dovada vaccinării și date despre rezultatele testelor efectuate în trecut. Dar și informații legate de modul în care s-a recuperat o persoană. Dacă aceasta a trecut prin boală.

Statele care își doresc acest document sunt cele care se bazează pe turism

Țările care care își doresc un certificat verde digital sunt în special situate în sudul Europei. Ele sunt adeptele a unui asemenea documente ,în special pentru că produsul intern brut se bazează foarte mult pe încasările provenite din turism.

Astfel că state precum Spania, Malta, Cipru și Grecia își doresc cu orice preț ca un asemenea document să fie adoptat. Mai ales că anul 2020 a fost cu adevărat dezastruos. De exemplu într-un an de dinainte de pandemie, Grecia reușea să câștige din turism 21,5% din PIB; Cipru 23%; Spania 14,7%. Iar Malta 12,6%.

Cum intenționează Comisia Europeană să salveze turismul în 2021?  Ursula von der Leyen despre facilitarea libertății de mișcare:
Foto: pixabay.com

Statele încearcă să găsească propriile soluții

Însă până la o decizie finală, privind certificatul de vaccinare, anumite state au anunțat deja o serie de măsuri menite să deblocheze situația.  Autoritățile din Cipru au decis ca din luna mai, să permită accesul turiștilor britanici. Totul pe baza unui certificat de vaccinare emis de autoritățile din Marea Britanie.

În timp ce Spania și Grecia încearcă formarea unui coridor verde prin care turiștii vaccinați deja să poată ajunge în țară. Și nu doar acestei țări menționate mai sus, sunt gata să adopte această inițiativă. State precum Suedia, Estonia, Austria sau Danemarca au anunțat deja că intenționează să creeze programe în acest sens.

Sursa: Adevărul.ro