Valeriu Gheorghiță, medic militar, susține că nu sunt motive de îngrijorare în legătură cu recentul caz de tulpina indiană confirmat la noi în țară. Chiar dacă poate reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor rezultați prin vaccinare, această mutație nu reduce eficiența vaccinurilor, a explicat medicul militar.

Valeriu Gheorghiță: Oamenii trebuie să se vaccineze!

Colonelul a explicat că oamenii trebuie să se vaccineze, fiindcă tulpina indiană este definită prin prezența a două mutații care se asociază cu reducerea activității neutralizante a anticorpilor, însă nu e un impas semnificativ care să reducă eficiența vaccinurilor.

Medicul spune că această tulpină nu e neapărat mai contagioasă, însă reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor. Comparativ cu cea descoperită în Africa de Sud, mutația indiană nu e mai rezistentă față de vaccinurile actuale.

„Vaccinurile își mențin eficiența față de complicațiile bolii, riscul de spitalizare. Nu avem motive să ne îngrijorăm. Rămân aceleași măsuri de prevenție valabile”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Noua tulpină indiană, în România

Astăzi, autoritățile au transmis că a fost descoperit la noi în țară tulpina din India a coronavirusului. Totuși, această variantă descoperită la noi în țară este alta decât cea care a provocat criza sanitară din India. Noua variantă a virusului a fost descoperită într-un focar de persoane infectate. Cinci muncitori care lucrau în construcții în India au fost diagnosticați pozitiv la coronavirus. Dintre aceștia, unul a avut tulpina indiană a virusului.

Conform directorului Direcției de Sănătate Publică Brașov, Andreea Neculau, cei cinci muncitori au venit pe 13 aprilie în România, însă nu au prezentat simptome. Unul a vrut să se întoarcă în India și a fost nevoit să se testeze, rezultatul fiind pozitiv.

Cum scăpăm de tulpina indiană apărută și în România? Valeriu Gheorghiță a spus clar: Acesta e mesajul!

Conform specialistului, laboratorul care ar fi depistat noua tulpină a  solicitat, la rândul său, alte teste, pentru o nouă confirmare, pentru a se stabili 100% existența acestei variante a coronavirusului.

Aceasta este deja a patra tulpină, care are două mutații, a coronavirusului, după cea britanică, braziliană și din Africa de Sud. Mare atenție, ce o diferențiază de celelalte variante este faptul că a împrumutat mutații de la varianta britanică, iar o altă mutație din tulpina indiană este luată de la cea din California.

Specialiștii spun că tulpina este mult mai contagioasă

Această tulpină a fost descoperită în 70% din cazurile analizate în India, 23% în cele din Marea Britanie, 2% în Singapore şi 1% în Australia. Țara asiatică deja se luptă și cu celelalte tulpini, cea din Marea Britanie (B.1.1.7), cea din Africa de Sud (B.1.351) şi cea din Brazilia (P.1).

Un cercetător român de la Oxford explică faptul că în prezent, în India există un număr foarte mare de cazuri, cauzate cel mai probabil de noua tulpină, care pare să fie mult mai contagioasă. De asemenea, cercetătorii se tem că față de faptul că proteina Spike în această tulpină nouă are modificări care pot influența eficiența vaccinurilor.

Expertul a mai menționat faptul că virusul nu se poate multiplica la infinit, însă este suficient să avem doar câteva mutații pentru ca o nouă tulpină, mai infecțioasă sau mai rezistentă la răspunsul imunitar să apară.