Oficialul a explicat faptul că a discutat cu reprezentanți ai HoReCa și a primit din partea lor soluții foarte bune pentru ca sezonul estival să se deschidă în siguranță în acest an. Oficialul a vorbit și despre relaxarea restricțiilor, care vor fi făcute în două etape. De la 1 iunie și de la 1 august. O primă măsură importantă ar fi aceea că se va ridica obligativitatea portului măștii de protecție pe plajă, însă va trebui să fie asigurată distanțarea între șezlonguri.

Vești proaste pentru cei care nu se vaccinează

O veste proastă pentru oamenii care nu vor să se vaccineze este aceea că în restaurante și la hoteluri vor avea acces doar persoanele care sunt imunizate. Momentan nu se știe sigur cum se va face diferența între persoanele vaccinate și cele nevaccinate, însă premierul spune că aceste soluții vor veni de la Institutul Național de Sănătate Publică. Totuși, una dintre soluții ar fi crearea unei aplicații care să arate dacă clienții sunt vaccinați sau nu.

Momentan, se poate verifica dacă o persoană și-a primit dozele de vaccin pe platforma de vaccinare, în baza CNP-ului persoanei respective.

Dacă nu se atinge pragul de cinci milioane de oameni vaccinați, restricțiile nu se vor relaxa

Totuși, premierul atrage atenția că dacă până la 1 iunie nu vor fi vaccinate 5 milioane de persoane, atunci aceste restricții nu vor fi ridicate, ceea ce înseamnă că românii vor trebui să poarte măști de protecție inclusiv pe plajă.

Cum va arăta vacanța românilor în această vară? Premierul a pus o condiție: Doar așa se vor ridica restricțiile

De la debutul pandemiei de coronavirus la noi ăn țară, în luna februarie a anului 2020, au fost confirmate 1.062.527 de cazuri de infectare cu coronavirus. Dintre aceste persoane, 1.005.623 de oameni s-au vindecat.

Numărul cazurilor de infectare, în scădere

Totuși, datorită campaniei de vaccinare și a faptului că oamenii respectă măsurile de protecție, numărul cazurilor de infectare a început să scadă. De exemplu, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.632 de cazuri de infectare, față de 5.000-6.000 câte erau raportate în urmă cu două săptămâni.

Autoritățile în continuare fac apel la oameni să se vaccineze, precizând că doar așa vom ajunge la normalitatea pe care o aveam dinainte de pandemia de coronavirus.