Curs valutar BNR, marți, 22 iulie 2025. Leul s-a depreciat doar față de euro. Update

Leul românesc s-a depreciat marți, 22 iulie 2025, în raport cu euro, potrivit cursului anunțat de Banca Națională a României la ora 13.00. Comparativ cu moneda unică europeană, leul a pierdut teren, deși a reușit să recupereze față de dolarul american, lira sterlină și francul elvețian.
Cotațiile oficiale BNR pentru ziua de 22 iulie 2025
Moneda euro a avut o evoluție oscilantă în ultimele două zile de tranzacționare. Săptămâna trecută s-a încheiat cu o ușoară apreciere de 0.0012 unități, dar luni a urmat o scădere de 0.0033 unități, ceea ce a dus euro la valoarea de 5,0703 lei.
Leul s-a apreciat, în schimb, în fața dolarului american, care a avut două zile consecutive de scădere: vineri cu 0.0140 unități și luni cu 0.0070 unități, ajungând astfel la 4,3542 lei.
Lira sterlină nu a cunoscut mișcări vineri, când a rămas la același nivel de 5,8607 lei ca în ziua precedentă. Totuși, luni, în prima ședință valutară a săptămânii, lira a scăzut cu 0.0025 unități, atingând pragul de 5,8582 lei.
Francul elvețian a avut o scădere vineri de 0.0083 unități, dar a crescut luni cu 0.0058 unități, atingând astfel valoarea de 5,4394 lei.
Gramul de aur s-a menținut aproape de pragul psihologic de 470 de lei. Vineri a crescut cu 2.2419 lei, iar luni a scăzut cu 0.8043 unități. La finalul zilei de luni, valoarea oficială comunicată a fost de 470.9651 lei pentru un gram de aur.
Odată cu intrarea în vigoare a modificărilor fiscale de la 1 august, firmele din România vor avea costuri mai ridicate, iar acest lucru se va reflecta în prețurile de la raft.
„Firmele vor avea costuri mai mari, astfel că românii vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru produse”, potrivit informațiilor prezentate de Termene.ro.
Vor deveni mai scumpe hainele, încălțămintea, electronicele și electrocasnicele. Prețurile vor fi influențate inclusiv de cursul euro, care a urcat în ultimele luni.
Conform analiștilor consultați de Termene.ro, există riscul ca prețurile să crească cu până la 15% în perioada următoare.
Tot de la 1 august se anunță și o scumpire a carburanților.
„Scumpirea carburanților va atrage, inevitabil, scumpiri în toată economia: transportul va costa mai mult, iar asta se va vedea la raft, în prețul produselor”, mai arată sursa citată.
Această tendință de majorare a prețurilor vine pe fondul unei presiuni duble: atât din partea noilor taxe, cât și din cauza cursului valutar. Moneda euro, care a crescut gradual în ultimele luni, are un impact direct asupra importurilor.
Mulți comercianți plătesc furnizorii în euro, iar diferențele de curs sunt transferate rapid în prețurile de vânzare.
„Prețurile acestora vor fi influențate și de cursul euro, care a crescut în ultimele luni”, se arată în analiza Termene.ro.
Estimările arată că urmează scumpiri de până la 15% la produse de larg consum, în special în domeniile non-alimentare.
Creșterea costurilor la carburanți este un alt element cu efect în lanț. Deja în prima parte a lunii iulie, prețurile la benzină și motorină au început să urce, iar specialiștii din domeniul transporturilor spun că impactul va fi imediat.
Costurile mai mari cu transportul vor fi transferate în prețul final al produselor din magazine, ceea ce va afecta direct bugetele familiilor.
„Scumpirea carburanților va atrage, inevitabil, scumpiri în toată economia: transportul va costa mai mult, iar asta se va vedea la raft, în prețul produselor”, avertizează sursa citată.
Creșterea euro, în paralel cu scumpirile la combustibili, este o combinație care pune presiune pe tot lanțul de distribuție și aprovizionare.
Această realitate economică vine într-un moment în care inflația încă se simte, iar veniturile multor familii nu țin pasul cu ritmul scumpirilor.
Orice modificare a cursului euro, fie și de ordinul sutimilor, se simte mai ales în costurile pentru produse importate sau pentru bunuri cu o componentă ridicată de materie primă din afară.
Banca Națională a României actualizează zilnic cursul oficial al monedelor internaționale. Aceste date sunt folosite atât în tranzacțiile comerciale, cât și în contractele de leasing, credite sau importuri.
Marți, 22 iulie 2025, euro a fost moneda care a pus cea mai mare presiune pe leu, în timp ce celelalte valute importante au înregistrat scăderi sau stagnări favorabile pentru moneda națională.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨