Curs valutar BNR, miercuri, 28 mai 2025. Ce se întâmplă cu moneda euro la mijloc de săptămână?

Data actualizării: 28 mai 2025

Cursul oficial al monedei euro a fost, miercuri, 28 mai 2025, de 5.0625 lei, potrivit datelor furnizate de Banca Națională a României la ora 13.00. Euro a continuat să urce ușor și la începutul acestei săptămâni. În ședințele de luni și marți, moneda europeană a câștigat 0.0062, respectiv 0.0013 lei.

Ce valori au înregistrat celelalte monede importante

Dolarul american a avut o evoluție oscilantă. Luni, 26 mai, a scăzut cu 0.0063 lei, însă marți a revenit pe creștere, cu un plus de 0.0126 lei. Cursul oficial stabilit de BNR pentru dolar este de 4.4604 lei.

Lira sterlină s-a întărit în ambele zile. A început săptămâna cu o apreciere de 0.0206 lei, urmată de o altă creștere de 0.0102 lei. Miercuri, moneda britanică a atins nivelul de 6.0415 lei.


Francul elvețian a început săptămâna „pe verde”, cu un avans de 0.0216 lei în prima ședință valutară. Marți, însă, a scăzut cu 0.0148 lei. Valoarea actuală a francului este de 5.3994 lei.

Citește și:

Pe piața metalelor prețioase, gramul de aur a suferit două scăderi consecutive. Prima, de 0.7520 lei, iar marți, o corecție mai pronunțată de 3.0647 lei. În ciuda scăderii, prețul aurului rămâne peste pragul de 470 de lei, mai exact la 472.9221 lei.

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a lansat un avertisment legat de necesitatea ajustării bugetare și a făcut declarații directe despre presiunile care se vor resimți asupra sistemului fiscal. Potrivit acestuia, statul nu va putea evita majorările de taxe și impozite dacă dorește să-și crească veniturile și să corecteze dezechilibrele existente.

„Ajustarea are o amploare care face imposibilă evitarea unor dureri. Cei care susțin teza că corecția deficitului se poate face numai pe partea de cheltuieli aleargă după o himeră. Așa ceva nu este posibil. Eu nu vă pot vorbi despre un draft. Eu vorbesc pe baza analizei pe care noi o facem la Consiliul Fiscal și pe baza judecăților pe care le am eu.”

Dăianu a explicat că orice plan realist de echilibrare bugetară va trebui să includă și o creștere a încasărilor fiscale, nu doar reduceri de cheltuieli.

„Eu cred că nu putem evita creșterea veniturilor fiscale ale statului, deci nu vorbesc despre venituri non-fiscale, veniturilor fiscale, și prin unele creșteri de taxe și impozite. Asta este părerea mea, acestea sunt opinii personale”, a declarat el, conform digi24.ro.

Declarațiile acestuia vin într-un context în care piața valutară dă semne de instabilitate, iar moneda națională resimte influențele externe și presiunea evoluțiilor economice interne. Tot mai multe voci din mediul economic atrag atenția asupra nevoii de măsuri coerente pentru echilibrarea finanțelor publice.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨