Curtea Constituțională analizează contestațiile partidelor la legile privind controlul spațiului aerian și misiunile militare

Data actualizării: 27 martie 2025

Curtea Constituțională a României (CCR) ia în considerare, astăzi, obiecțiile partidelor AUR, POT și S.O.S. România cu privire la Legea privind controlul utilizării spațiului aerian și la cea care reglementează desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiunilor militare pe teritoriul statului român, conform Agerpres.

Controlul utilizării spațiului aerian

Senatul a aprobat la sfârșitul lunii februarie, ca for decizional, proiectul legislativ privind controlul utilizării spațiului aerian. Inițiativa are ca scop stabilirea unor măsuri pentru controlul utilizării spațiului aerian național, precum și a autorităților și instituțiilor responsabile pentru prevenirea și contracararea utilizării spațiului aerian național de către aeronave, sisteme de aeronave fără pilot la bord și alte vehicule aeriene.

Proiectul propune crearea unui nou cadru de cooperare și coordonare la nivelul autorităților și instituțiilor responsabile pentru gestionarea și monitorizarea spațiului aerian național, precum și pentru asigurarea respectării regulilor de utilizare a acestuia, ceea ce va contribui la creșterea siguranței și securității aviației.


Un amendament prevede ca se vor constitui situații în care o aeronavă utilizează neautorizat spațiul aerian național.

Citește și:

Desfășurarea misiunilor și operațiunilor militare

În plus, Senatul a adoptat, ca for legislativ decizional, proiectul de lege care reglementează desfășurarea pe timp de pace a misiunilor și operațiunilor militare pe teritoriul statului român atunci când nu este instituită starea de urgență, de asediu, de mobilizare sau de război.

Conform actului normativ, structurile desemnate din Armata României, în funcție de necesitățile operaționale, vor putea fi transferate, pentru perioade determinate de timp, sub diferite grade de autoritate, în relația cu comandantul forțelor armate străine care conduce o operație militară pe teritoriul statului român.

Misiunile și operațiunile militare se vor desfășura în cazul iminenței sau existenței unor acțiuni, fapte sau stări de fapt, capacități, strategii, intenții sau planuri care pot afecta valorile, interesele și obiectivele naționale de securitate și/sau sunt de natură să pună în pericol direct sau indirect securitatea națională, prin afectarea suveranității, independenței, unității și integrității teritoriale, a funcționării normale a instituțiilor statului și a unităților administrativ-teritoriale, a vieții și integrității fizice a cetățenilor, prevede actul normativ.

De asemenea, misiunile și operațiunile militare se execută de către forțele armate în mod exclusiv sau cu participarea forțelor armate străine, cu respectarea legislației României, a tratatelor internaționale, acordurilor bilaterale și multilaterale și înțelegerilor tehnice încheiate cu forțele armate străine.

Inițierea misiunilor și operațiunilor militare pe teritoriul statului român se aprobă de către președintele României, la propunerea Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în condițiile în care indicatorii și avertizările stabilite prin planuri arată o deteriorare a mediului de securitate internațional sau regional și iminența unor riscuri de securitate la adresa statului român, stipulează proiectul.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨