Curtea Internațională de Justiție subliniază responsabilitatea poluatorilor asupra schimbărilor climatice

Curtea Internaţională de Justiţie, cea mai înaltă jurisdicţie a ONU, a prezentat un aviz consultativ cu privire la obligaţiile legale ale statelor în combaterea fenomenului de încălzire globală. Acest aviz scoate în evidență responsabilitatea pe care o au marii poluatori în reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
Responsabilitatea poluatorilor
„Consecinţele modificărilor climatice afectează atât ecosistemele naturale, cât şi populaţiile umane. Evidenţiază ameninţarea urgentă şi existenţială pe care o reprezintă modificările climatice”, a declarat judecătorul Yuji Iwasawa. „Cred că acest aviz poate schimba în mod esenţial situaţia în dezbaterea climatică actuală”, a declarat, ministrul Modificărilor Climatice din Vanuatu, Ralph Regenvanu.
„Modificările climatice nu sunt un exerciţiu academic. Le trăim zilnic”, a declarat pentru AFP un student din Fiji, Vishal Prasad, în vârstă de 29 de ani.
Avizul CIJ este „potenţial una dintre deciziile juridice cele mai importante din vremurile noastre”, declară avocata organizației non-guvernamentale CIEL, care susţine procedura, Joie Chowdhury.
Obligațiile statelor
ONU i-a însărcinat pe cei 15 judecători ai CIJ să răspundă la două întrebări. În primul rând, ce obligaţii au statele în virtutea dreptului internaţional de a proteja Terra împotriva emisiilor de gaze cu efect de seră. Iar, în al doilea rând, care sunt consecinţele juridice ale acestor obligaţii asupra statelor ale căror emisii de dioxid de carbon au cauzat pagube de mediu, mai ales unor state insulare vulnerabile, de joasă altitudine.
În două săptămâni de audieri, în decembrie anul trecut, la CIJ, țările bogate au declarat judecătorilor că tratatele existente privind clima, inclusiv Acordul de la Paris din 2015, care sunt în mare parte neobligatorii, ar trebui să constituie baza pentru stabilirea responsabilităților lor.
La sfârșitul anului trecut, în cel mai recent „Raport privind deficitul de emisii”, care face bilanțul promisiunilor țărilor de a aborda schimbările climatice în comparație cu ceea ce este necesar, ONU a afirmat că politicile climatice actuale vor duce la o încălzire globală de peste 3 Celsius peste nivelurile preindustriale până în 2100.
Pe măsură ce militanții încearcă să tragă la răspundere companiile și guvernele, litigiile legate de climă s-au intensificat, cu aproape 3.000 de cazuri depuse în aproape 60 de țări, conform cifrelor din iunie ale Institutului de cercetare Grantham privind schimbările climatice și mediul din Londra.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨