Un cutremur cu magnitudinea de 4.6 s-a produs luni seara în Arad, potrivit informațiilor furnizate de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul s-a produs în jurul orei 20:46, la o adâncime de 15 km și a avut epicentrul la 24 km sud-est de Arad, 45 km nord-est de Timișoara și 77 km sud-est de Bekescsaba.

[read more]

Potrivit autorităților, cutremurul nu a produs daune majore, însă a fost resimțit în mai multe localități din zonă, cum ar fi Arad, Timișoara, Oradea și chiar și în Ungaria. Oamenii au descris cutremurul ca fiind de scurtă durată, dar foarte puternic, iar unii au povestit că au simțit clădirile vibrând și obiectele de pe rafturi căzând.

Specialiștii de la INCDFP atrag atenția că România se află într-o zonă cu activitate seismică ridicată și că astfel de cutremure pot fi frecvente. De asemenea, recomandă populației să fie pregătită pentru astfel de situații și să respecte întotdeauna regulile de siguranță în caz de cutremur.

În ultimii ani, în România au avut loc mai multe cutremure cu magnitudini semnificative, printre care cel din 1977, cu magnitudinea de 7.2, care a provocat distrugeri importante în București și în alte orașe din țară. De asemenea, în anul 2018 a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 5.8, în județul Buzău, care a fost resimțit și în București.

Chiar dacă nu a fost unul dintre cele mai puternice cutremure din istoria recentă a României, evenimentul de luni seara ne reamintește despre vulnerabilitatea noastră la forțele naturii și despre importanța pregătirii în caz de calamități. În astfel de momente, este important să rămânem calmi și să urmăm instrucțiunile autorităților pentru a evita eventualele probleme.

[/read]