Săptămâna trecută au început să apară informații potrivit cărora vaccinarea ar putea deveni obligatorie pentru toată lumea. După ce în proiectul de buget pentru acest an al Ministerului Sănătății se regăsește în Anexa 3 și o prevedere conform căreia se fac demersuri prin care vaccinarea populație ar urma să devină obligatorie.

Cioloș despre Legea vaccinării

Vorbind despre acest subiect, copreședintele Alianței USR PLUS, Dacian Cioloș a declarat pentru Digi24 că nu este de acord cu vaccinarea obligatorie. El a mai subliniat  că „niciun tratament medical” nu are cum să fie impus.

Cioloș a specificat că acesta este un drept care aparține fiecărui persoane. Dar și nu ar trebui să fie obligată de stat.

Din punctul meu de vedere niciun vaccin nu trebuie să fie obligatoriu, la fel cum niciun tratament medical. Atunci când introduci o substanță străină în corpul tău, nu poate să te oblige statul să o faci. E dreptul tău asupra corpului tău”, a spus Dacian Cioloș, pentru Digi24.

Acesta a mai explicat că o astfel de lege a vaccinării ar trebui să aducă îmbunătățiri în ceea ce privește finanțarea vaccinurilor pentru anumite maladii.

Trebuie însă o lege a vaccinării care să stabilească că pentru anumite maladii care creează efecte negative masive și pentru sănătatea populației să existe finanțări pentru vaccin”,a mai spus copreședintele USR-PLUS.

În momentul în care a fost întrebat dacă s-a vaccinat deja, Dacian Cioloș a spus că încă nu, pentru că nu i-a venit rândul. El a mai adăugat că în primul rând vaccinurile ar trebui să ajungă la cei mai vulnerabili.

Întrebat dacă s-a vaccinat anti-COVID, Dacian Cioloș a spus că nu i-a venit încă „rândul”.

„Nu m-am vaccinat încă. Nu mi-a venit încă rândul și insist să nu îmi vină rândul înainte de a îi vaccina pe cei care sunt vulnerabili în fața COVID. Și mai sunt multe persoane. Inclusiv la mine în familie. Mama mea care are peste 70 de ani, are mai multe comorbidități și va fi vaccinată abia prin martie. Vaccinurile care vin în țară cred că trebuie să fie îndreptate către persoanele care au nevoie”.

Dacian Cioloș a vorbit despre vaccinarea obligatorie: ,,Din punctul meu de vedere...”

România printre țările fruntașe ale Uniunii la capitolul vaccinare

În acest moment, potrivit anunțului făcut de Comitetul Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV), România se situează pe cel de-al treilea loc în UE ca număr de persoane care au fost  imunizate cu ambele doze de vaccin, informează Mediafax.

Totodată, România ocupă locul 6 în Uniunea Europeană ca număr total de doze de ser administrate de la începutul campaniei de vaccinare (peste 1,2 milioane), în privința procentului de oameni vaccinați cu prima doză (3,*%).

Joi, în țară a ajuns un nou transport de vaccinuri de la AstraZeneca. 163.000 de doze au fost trimise de producător. Totuși, au fost cu 12.000 mai puține doze de ser decât se stabilise. De asemenea, România este pe punctul de a termina toate dozele de vaccin produs de Moderna. Iar dozele de Pfizer sunt păstrate pentru cei care trebuie să primească cea de-a doua doză de ser. Următoarele livrări de la Moderna, Pfizer și AstraZeneca ar urma să ajungă în țară săptămâna viitoare.