Dalai Lama afirmă într-o nouă carte: „succesorul meu se va naște în lumea liberă”

Într-o nouă carte, liderul spiritual al budismului tibetan, Dalai Lama, susține că succesorul său va fi născut în afara Chinei, escaladând astfel tensiunile cu Beijingul privind controlul asupra regiunii Himalaya. În „Vocea celor fără voce”, Dalai Lama afirmă pentru prima dată că urmașul său se va naște în „lumea liberă”, pe care o descrie ca fiind în afara Chinei.
Continuarea tradițională a misiunii Dalai Lama
„Deoarece scopul unei reîncarnări este de a continua munca predecesorului, noul Dalai Lama se va naște în lumea liberă, astfel încât misiunea tradițională a Dalai Lama – adică să fie vocea compasiunii universale, liderul spiritual al budismului tibetan și simbolul Tibetului care întruchipează aspirațiile poporului tibetan – să continue”, scrie Dalai Lama în cartea sa.
Tenzin Gyatso, al 14-lea Dalai Lama, a fugit la vârsta de 23 de ani în India, împreună cu mii de alți tibetani, în 1959, după o revoltă eșuată împotriva regimului comunist al lui Mao Zedong. China insistă că-l va alege pe succesorul său, însă Dalai Lama susține că orice succesor numit de China nu va fi respectat.
China și speranța de redresare a Dalai Lama
Într-o conferință de presă recentă, un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei a afirmat că Dalai Lama „este un exilat politic angajat în activități separatiste anti-China sub masca religiei”. „În ceea ce privește problema Tibetului, poziția Chinei este consecventă și clară. Ceea ce spune și face Dalai Lama nu poate schimba faptul obiectiv al prosperității și dezvoltării Tibetului”, a subliniat acesta.
Beijingul a exprimat luna trecută speranța că Dalai Lama va „revine pe calea cea dreaptă” și că este deschis la discuții despre viitorul său dacă acesta îndeplinește anumite condiții, cum ar fi recunoașterea că Tibetul și Taiwanul fac parte inalienabilă din China, al cărei singur guvern legal este cel al Republicii Populare Chineze. Această propunere a fost respinsă de parlamentul tibetan aflat în exil, în India.
Urmașii lui Dalai Lama sunt îngrijorați de starea sa de sănătate, mai ales după o intervenție chirurgicală la genunchi anul trecut. El a declarat pentru Reuters în decembrie că ar putea trăi până la 110 ani.
Viitorul succesiunii Dalai Lama
În cartea sa, Dalai Lama menționează că a primit numeroase petiții de mai bine de un deceniu din partea unei largi varietăți de tibetani, inclusiv călugări de rang înalt și tibetani care trăiesc atât în Tibet, cât și în afara acestuia, „cerându-mi în mod uniform să mă asigur că linia Dalai Lama va continua”.
Tradiția tibetană susține că sufletul unui călugăr budist de rang înalt se reîncarnează în trupul unui copil după moartea acestuia. Actualul Dalai Lama a fost identificat ca fiind reîncarnarea predecesorului său la vârsta de doi ani.
Având în vedere vârsta sa înaintată, Dalai Lama consideră că speranțele sale de a se întoarce în Tibet par „din ce în ce mai puțin probabile”. El și-a exprimat încrederea în guvernul și parlamentul tibetan în exil, care se află alături de el în orașul Dharamshala din Himalaya, India, pentru a continua munca politică în favoarea cauzei tibetane.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨