Daniel Dăianu despre pachetul de măsuri fiscal-bugetare: Parcă am fost drogați, nu ne-am dat seama în ce direcție mergem

Data actualizării: 9 iulie 2025

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a oferit recent o serie de declarații privind pachetul de măsuri fiscal-bugetare, pe care îl consideră „foarte ambițios”. Dăianu a subliniat că ar fi trebuit să ne gândim mai bine la deciziile luate, întrucât acum Guvernul este obligat să ia de la oameni, un proces dificil și dureros.

Pachetul de măsuri fiscal-bugetare, unul ambițios

„În ceea ce privește pachetul de măsuri fiscal-bugetare, opinia mea, opinia Consiliului Fiscal, considerăm că este foarte ambițios. Dacă judecăm impactul dorit pentru 2026, el poate să conducă într-un scenariu, potrivit estimărilor făcute de Ministerul de Finanțe, de Guvern, poate să conducă cu o ajustare mare a deficitului bugetar, să-l îndrepte chiar către, să fie sub 6% din PIB, să se îndrepte chiar către 5. Mie mi-a depășit, să spunem, modul în care imaginam altfel traiectoria. Când spun că mi-a depășit imaginația mea, nu m-a dus la o anvergurată atât de mare a pachetului. Subliniez prin această afirmație a mea cât de ambițios este acest pachet și de ce? Fiindcă pentru a înfrânge nu numai circumspecția comisiei celor care judecă traiectoria de control al cheltuielilor publice, judecă dacă să fie sau să nu fie blocați bani europeni, noi trebuie să înfrângem circumspecția piețelor financiare. Pentru că grosul finanțării și refinanțării României este asigurat de piețele financiare, de cei care fac plasamente în titlurile de stat ale României. Ce a spus ministrul Nazare este corect. Deci s-a depășit un anume prag și în continuare, cu celelalte două pachete care includ, ceea ce este numit, a devenit deja o formulare, să spunem, intrat în limbajul public, reforma statului. Deci odată cu reforma statului, odată cu măsuri care să prioritizeze investiții. Amintesc că sunt oficiali ai guvernului care și în mod plastic au spus că ne-am întins mai mult decât avem plapuma. Este o formulare, să spunem elegantă, ca să nu supărăm pe unii și pe alții. Fapt este că România a trăit mult peste posibilități, au fost excese mari și acuma suntem în situația în care trebuie să se ia de la oameni și de la firme, ceea ce cauzează multă suferință și nemulțumire. Ar fi trebuit să nu comitem acele erori, să nu ne întindem mai mult decât avem plapuma, ca să nu fim situația să fim obligați, adică Guvernul să fie obligat să ia de la oameni, cei de la firme, pentru că e ușor să dai, e foarte dificil să iei,” a declarat președintele Consiliului Fiscal.

Importanța colectării de taxe și impozite

Daniel Dăianu a subliniat și necesitatea creșterii colectării de taxe și impozite, un aspect care, în opinia sa, a fost neglijat. „Întreb eu, e ceva retoric, când mărești salarii, pensii. Consiliul fiscal a spus că implementarea nu a fost înțeleaptă. Adică nu este vorba numai despre creșteri de salarii în sectorul public. Au fost creșteri de salarii și în economia privată. Necazul este că atunci când adopți asemenea măsuri trebuie să vezi dacă ai spațiu fiscal. Păi, când tu ai un deficit atât de mare, când România era la începutul anului 2020, era deja sub incidența procedurii de deficit excesiv, când avea un deficit primar foarte mare, dacă nu cel mai mare din Uniunea Europeană. Este drept, am avut o redresare parțială după 2020, anul pandemiei, când economia a fost închisă parțial, a avut o loc o redresare care s-a văzut și în încasările bugetare. Economia de bine, de rău, și-a revenit. Noi ar fi trebuit să fim nu numai să fim bugetați cu cheltuielile pe care le facem, cu creșterile de venituri ale oamenilor, fie că sunt pensii, fie că sunt salarii. Trebuia să avem o preocupale privind veniturile statului, adică încasările fiscale, cele non-fiscale nu le putem influența. Dar cele fiscale da. Și nu a existat. N-a existat preocupare pentru scăderea gap-ului de TVA, n-a existat preocupare pentru creșterea în ansamblu a colectării de taxe și impozite,” a explicat Daniel Dăianu.


În final, președintele Consiliului Fiscal a subliniat că România nu va da faliment, însă, important este în ce condiții nu dă faliment. Despre o posibilă intrare în recesiune, Dăianu a menționat că situația depinde de „noroc” și a sperat că România va rămâne în teritoriu pozitiv.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨