În prezent în România sunt folosite trei vaccinuri pentru imunizarea persoanelor incluse în etapa 1 și 2 a campaniei de vaccinare.

Ce spune medicul Valeriu Gheorghiță

Totuși, s-a observat că cei care sunt vaccinați cu serul AstraZeneca au mai multe reacții adverse. Comparativ cu cei vaccinați cu celelalte două vaccinuri. Respectiv Modernă și Pfizer. De aceea președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva coronavirusului, medicul Valeriu Gheorghiță a declarat recent că după vaccinarea cu AstraZeneca reacțiile adverse pot fi mai frecvente. Mai ales în cazul primei doze. Cu toate acestea el a mai menționat ca aceste reacții adverse sunt mai puține după administrarea celei de a doua doze de ser.

Valeriu Gheorghiță a făcut această precizare în timpul unei conferințe de presă. După ce a fost întrebat de ce mai mulți oameni se confruntă cu reacții adverse mult mai des la vaccinul AstraZeneca.

“Explicaţia este legată de reactogenitatea acestui tip de vaccin. Este un alt tip de vaccin, foloseşte un vector viral. Pot să vă spun că nu sunt neapărat reacţii adverse mai grave, sunt, poate, mai frecvente decât vaccinurile care folosesc o altă tehnologie. Însă particularitatea este legată de faptul că, la cea de-a doua doză, rata de reacţii adverse este mult scăzută. Comparativ, de pildă, cu vaccinurile care folosesc platforma de ARN mesager, unde am observat că la doza a doua frecvenţa reacţiilor adverse este mai mare decât după prima doză”. A spus Valeriu Gheorghiţă, informează Agerpres.

De ce apar mai multe reacții adverse la persoanele vaccinate cu AstraZeneca? Care sunt explicațiile?

,,Ţine de reactogenitatea vaccinului”

Potrivit explicațiilor oferite persoanele care ajung să aibă reacții adverse la acest vaccin deoarece se folosește un vector viral. Însă chiar și așa, specialistul a mai evidențiat faptul că reacțiile adverse care apar nu sunt neapărat mai grave. Dar pot fi mai frecvente.

,,Ţine de reactogenitatea vaccinului şi ţine de modalitatea de răspuns a organismului nostru faţă de acest tip de antigen. Care – în cazul vaccinului baza pe vector viral, organismul reacţionează atât faţă de vector, faţă de acel adenovirus, cât şi faţă de antigenul care rezultă ulterior din vaccin. Adică proteina ‘spike’. Acesta este motivul pentru care sunt mai frecvente. Dar ce este important de reţinut este beneficiul pe care îl obţinem după vaccinare. Iar la a doua doză, frecvenţa reacţiilor adverse este semnificativ mai redusă decât după prima doză”. A mai spus medicul.

România pe locul 7 ca număr de persoane vaccinate cu ambele doze

În prezent România se situează pe locul șapte la nivel global, ca număr de persoane vaccinate cu ambele doze de ser împotriva coronavirusului. Iar o alta analiza a celor de la Bloomberg a arătat că România ocupă locul doi în Europa. În ceea ce privește persoanele vaccinate cu ambele doze de vaccin.

De asemenea, la nivel european România se situează pe locul 6 ca numărul de doze administrate. Dar și ca număr de vaccinuri raportat la 100 de persoane.

Între timp, în ultimele 24 de ore au primit vaccinul 19.125 de oameni. Dintre aceștia la 115 au fost înregistrate reacții adverse. De la startul campaniei de vaccinare care a început pe 27 decembrie 2020 și până acum au fost vaccinate mai multe 890.000 de persoane, după cum anunță comitetul de coordonare a campaniei.

Dintre persoanele vaccinate în ultimele 24 de ore 17.707 au fost vaccinate cu prima doză de ser, iar alte 1418 cu cea de a doua doză