Odată cu apariția pandemiei de coronavirus, cazurile de gripă sezonieră aproape că au dispărut. Specialiștii sunt de părere că oamenii au început să se protejeze mai bine din cauza virusului ucigaș provenit din China, motiv pentru care nu au mai luat gripa. Totuși, medicii trag un semnal de alarmă, fiindcă simptomele de coronavirus și de gripă sunt asemănătoare.

Unde sunt cazurile de gripă?

În laborator, de la începutul sezonului rece, au fost confirmate doar patru cazuri de gripă sezonieră. În urmă cu un an de zile, autoritățile române erau puse pe jar din cauza apariției virusului gripal, care se răspândise în întreaga țară. În laborator erau 992 de cazuri de gripă confirmate și 34 de decese. În urmă cu doi ani situația era și mai gravă. Am avut 120 de persoane care au murit din cauza virusului și 1500 confirmate, conform Realitatea PLUS.

Totul s-a schimbat de la apariția pandemiei de coronavirus. De exemplu în prezent, la Iași, nu a fost confirmat niciun caz de gripă. Totuși, epidemiologii ne spun să fim atenți, fiindcă simptomele celor două tipuri de infecții sunt foarte asemănătoare și putem fi păcăliți.

De la apariția pandemiei de Covid-19, cazurile de gripă aproape că au DISPĂRUT! Ce explicație au specialiștii

Simptomele gripei și ale Covid-19, asemănătoare

„Ca simptomatologie clinică, este posibil să semene foarte mult. Dar de obicei când se suspectează o infecție cu virus gripal, se face testarea specifică pentru infecția cu virusul gripal”, spune Doina Azoicăi, medic primar epidemiolog.

În fața gripei sunt vulnerabile și persoanele care suferă de afecțiuni multiple, bătrânii și copiii.

Situația pandemiei de coronavirus în România

În ultimele 24 de ore, în România au fost infectate 3.382 de persoane cu Covid-19. Numărul tuturor celor care au contactat virusul de la începutul pandemiei a ajuns la 784.711. De asemenea, 728.252 de pacienți au fost declarați vindecați.

Din păcate, la noi în țară situația este foarte gravă în ceea ce privește numărul deceselor. În ultimele ore de exemplu au fost raportate 119 cazuri de decese, iar numărul total al celor care au murit în urma infectării a depășit 20.000.