În ultimele zile au apărut mai multe știri alarmante conform cărora mai multe persoane în vârstă au murit în urma vaccinării cu noul coronavirus. S-a întâmplat în Norvegia, iar în urma apariției acestor informații autoritățile au venit cu clarificări.

Decese în urma vaccinării anti-coronavirus? Ce spun autoritățile

În Norvegia campania de imunizare în masă a cetățenilor se face cu vaccinul Pfizer/BioNTech. În spațiul public au informații conform cărora mai mulți bătrâni care locuiesc în centre pentru persoane vârstnice au decedat în urma vaccinării. Autoritățile norvegiene spun că nu a fost identificată o legătură directă între vaccinare și cauza deceselor.

Specialiștii recomandă însă ca înainte ca o persoană în vârstă să fie vaccinată anti-Covid să fie supusă unui control medical. Asta în condițiile în care această categorie de persoane este mai fragilă din punct de vedere al sănătății.

Zeci de bătrâni au murit în urma vaccinării

Peste 30 de bătrâni din Norvegia au decedat în urma vaccinării cu prima doză de ser Pfizer/BioNTech, conform AFP și Agerpres. Directorul autorităţii norvegiene de sănătate publică, Camilla Stoltenberg, a ieșit în spațiul public și a oferit mai multe clarificări despre această situație.

Concluzia este că acei bătrâni care au fost vaccinați și care au decedat aveau o vârstă înaintată iar starea lor de sănătate era una fragilă. Câțiva dintre ei sufereau de boli grave. Acest lucru s-a stabilit pentru 13 din cei 33 de vârstnici care au decedat.

Conform lui Camilla Stoltenberg, nu a fost stabilită încă cauza deceselor. Aceasta a subliniat însă că vaccinarea nu poate fi asociată deceselor întrucât în fiecare zi în azilele de bătrâni din Norvegia mor zeci de persoane. Oficialul de la Oslo a mai explicat că este foarte posibil ca vaccinul în cazul acestor persoane să fie inutil întrucât starea lor de sănătate este extrem de degradată.

Din acest motiv specialiștii insistă ca persoanele vulnerabile să treacă printr-o evaluare amănunțită înainte de a fi vaccinate astfel încât să se stabilească cu exactitate dacă imunizarea mai este utilă.