Decizia lui Trump de a retrage SUA din UNESCO pentru a doua oară și reacția directoarei Audrey Azoulay

Președintele american, Donald Trump, a luat decizia de a retrage Statele Unite din UNESCO, agenția culturală a ONU. Acesta este un gest repetat, fiind luat și în primul său mandat. Acesta va intra în vigoare la 31 decembrie 2026 și este justificat de opoziția administrației față de „agenda globalistă și ideologică” pe care organizația o promovează.
Reacția directorului UNESCO
Audrey Azoulay, directoarea UNESCO, a declarat că această decizie era anticipată și că instituția a fost pregătită pentru acest scenariu. Retragerea va intra în vigoare la finalul anului 2026.
„Președintele Trump a decis retragerea Statelor Unite din UNESCO – care sprijină cauze culturale și sociale woke și divizatoare, total în contradicție cu politicile de bun-simț pentru care americanii au votat în noiembrie”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Anna Kelly.
Departamentul de Stat a afirmat că rămânerea în UNESCO nu era în interesul național, acuzând agenția că promovează „o agendă ideologică globalistă pentru dezvoltare internațională, contrară politicii noastre externe America First”.
Impactul deciziei
Azoulay a precizat că agenția și-a diversificat sursele de finanțare, obținând doar aproximativ 8% din bugetul său de la Washington. Retragerea SUA va avea un impact limitat asupra programelor pe care Statele Unite le finanțau. Israelul a salutat decizia SUA de a părăsi UNESCO.
Departamentul de Stat al SUA a declarat că unul dintre motivele retragerii a fost decizia UNESCO de a admite Palestina ca stat membru, lucru „contrar politicii SUA și care a contribuit la proliferarea retoricii anti-Israel în cadrul organizației”.
Oficialii UNESCO au precizat că toate declarațiile relevante ale agenției din ultimii opt ani au fost agreate atât cu Israelul, cât și cu palestinienii.
UNESCO, al cărei nume complet este Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură, este cunoscută mai ales pentru desemnarea siturilor din Patrimoniul Mondial, cum ar fi Marele Canion din SUA sau orașul antic Palmyra din Siria.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨