Este oficial! De vineri, pe teritoriul Portugaliei nu va mai fi valabilă starea de urgență. De la sfârșitul acestei săptămâni se relaxează restricțiile anti – pandemie.

Evenimentele publice ar urma să fie reluate în curând. Decizia a fost luată după ce s-a observat o evoluție favorabilă a epidemiei de coromavirus pe teritoriul țării.

Stare de urgență din Portugalia nu va mai reînnoită de această dată întrucât în ultima vreme numărul cazurilor de infectări cu Covid – 19 a scăzut vizibil.

Decizie oficială: De vineri se ridică starea de urgență și se relaxează restricțiile

Președintele Marcelo Rebelo de Sousa menționează faptul că de săptămâna viitoare autoritățile vor permite reluarea evenimentelor publice. Conform AFP și Agerpres,  decizia ca regulile să fie relaxate a fost luată după ce a scăzut numărul persoanelor diagnosticate cu Covid – 19 care au nevoie de spitalizare și cel al deceselor în rândul pacienților infectați.

Încă nu a fost stabilit planul complet de relaxare a măsurilor restrictive. Urmează ca Guvernul portughez să ia o decizie în acest sens și să stabilească clar etapele în care se va renunța la reguli.

Epidemia de coronavirus în Portugalia

Portugalia se află în stare de urgență din luna noiembrie anul trecut. Această lungă perioadă de reguli stricte se va încheia oficial vineri, 30 aprilie 2021.

Dacă la sfârșitul lunii ianuarie Portugalia înregistra o medie zilnică a infectărilor de circa 13 000 de cazuri, acum, în fiecare zi în Portugalia sunt înregistrate circa 500 de contaminări cu coronavirus.

Guvernul a renunțat la primele măsuri restrictive în luna martie, anul acesta, după aproximativ două luni de lockdown dur.

Se pare că Portugalia a depășit pragul trei al pandemiei de coronavirus. De la debutul crizei sanitare și până în prezent, pe teritoriul țării au fost înregistrate 835 563 de cazuri de contaminări cu coronavirus. Bilanțul deceselor în rândul pacienților depistați pozitiv a ajuns la 16 973.

Campania de vaccinare din Portugalia este în plină desfășurare. Până acum, pe teritoriul acestei țări, au fost administrate peste trei milioane de vaccinuri. Un număr de aproximativ 800 000 de persoane au fost vaccinate cu prima doză. Obiectivul Guvernului este ca până la vară 70% din populația Portugaliei să fie imunizată împotriva Covid – 19.