Descoperă simbolurile surprinzătoare de pe bancnota de 200 de lei!

Bancnota de 200 de lei: Un simbol al culturii românești pe care puțini îl cunosc
[read more]
Dintre toate bancnotele utilizate de către români, cea de 200 de lei este una dintre cele mai populare. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor trec cu vederea detaliile și simbolurile care se regăsesc pe aceasta. Dacă aruncați o privire mai atentă, veți descoperi o surpriză inedită.
Chipul lui Lucian Blaga este imprimat pe bancnota de 200 de lei, alături de un simbol în formă de carte înconjurat de maci. Dar surpriza nu se oprește aici. Pe fila cărții, în partea stângă, se găsesc două poezii ale marelui poet român, intitulate „Autoportret” și „9 mai 1895”. Aceste poezii aduc un plus de valoare și semnificație bancnotei, oferindu-i un caracter cultural și artistic aparte.
Versurile lui Lucian Blaga, „Lucian Blaga e mut ca o lebădă. În patria sa zăpada făpturii ține loc de cuvânt. Sufletul lui e în căutare, în mută, seculară căutare, de totdeauna, și până la cele din urmă hotare. El caută apa din care bea curcubeul. El caută apa din care curcubeul își bea frumusețea și neființa. Sat al meu, ce porți în nume sunetele lacrimei, la chemări adânci de mume în cea noapte te-am ales ca prag de lume și potecă patimei. Spre tine cine m-a-ndrumat din străfund de veac, în tine cine m-a chemat fie binecuvântat, sat de lacrimi fără leac.”, sunt adevărate bijuterii literare, care se dezvăluie doar celor care acordă o atenție deosebită detaliilor.
Procesul de alegere a personalităților istorice pe bancnote
Banca Națională a României este instituția responsabilă cu stabilirea personalităților istorice care apar pe bancnotele românilor. Direcția Emisiune, Tezaur și Casierie este cea care propune Consiliului de Administrație al BNR figurile care merită să fie imortalizate pe bancnote. Acești membri ai Direcției Emisiune, Tezaur și Casierie sunt discreți și preferă să rămână în umbra presei. Identitățile desenatorilor de bancnote, care au cunoștințe secrete despre elementele de securitate imprimate pe bani, sunt păstrate cu strictețe confidențiale.
Procesul de selecție a personalităților care apar pe bancnote este unul intern și nu se bazează pe studii sau sondaje. Propunerile se fac în urma unor dezbateri interne, în care se aleg figuri marcante din diverse domenii. Există și un element subiectiv în luarea deciziilor, însă reprezentanții de vârf din fiecare domeniu sunt în cele din urmă selectați. Chiar dacă există posibilitatea ca aceste alegeri să fie contestate, BNR își menține deciziile și consideră că personalitățile imprimate pe bancnotele românești sunt reprezentative pentru cultura și istoria țării.
Astfel, bancnota de 200 de lei nu este doar un simplu instrument de plată, ci o fereastră către cultura și valorile românești. Descoperirea poeziilor lui Lucian Blaga pe acest bilet de bancă poate reprezenta o invitație pentru cei care utilizează această bancnotă să exploreze și să descopere mai multe despre operele și gândirea acestui important exponent al culturii românești.
[/read]
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨