Descoperire științifică remarcabilă: „Tunelurile sketate de Leonardo da Vinci, găsite sub un castel medieval”

Data actualizării: 8 martie 2025

Într-un eveniment fără precedent, cercetătorii au descoperit structuri misterioase ascunse sub un castel medieval din Milano, Italia. Acestea au fost schițate de Leonardo da Vinci în 1495, și până nu demult, existau doar speculații despre existența lor. Cercetătorii cred că pasajele subterane erau probabil folosite de soldați în cazul în care castelul era invadat de inamici.

Descoperire istorică de proporții

Politecnico de Milano a anunțat descoperirea în luna ianuarie, după o serie de studii realizate în perioada 2021-2023 pentru digitalizarea structurilor subterane ale Castelului Sforza, construite în secolul al XV-lea.

„Descoperirile noastre amintesc din nou cât de profund înrădăcinată este istoria în orașele noastre”, a declarat Francesca Biolo, arhitect și cercetător care a participat la examinarea tunelurilor subterane.


Leonardo da Vinci și Castelul Sforza

Leonardo da Vinci, cunoscut pentru excelența sa în artă și știință, era și un expert în structuri militare și sisteme de apărare. El a revoluționat strategia de război în timpul Renașterii cu proiectele și inovațiile sale.

Citește și:

Implicarea directă a lui da Vinci în construcția castelului este neclară, dar descoperirile recente arată și mai mult influența pe care acest mare gânditor a avut-o asupra istoriei și dezvoltării arhitecturale a Castelului Sforza.

„Doar prin conștientizarea acestui fapt, în combinație cu înțelegerea istoriei și arhitecturii, putem să apreciem cu adevărat importanța protejării și dezvoltării moștenirii noastre culturale și arhitecturale”, a mai spus Biolo.

Inițial, Biolo și echipa ei au vrut să digitalizeze zona de sub Ghirlanda, un zid de protecție exterior al castelului. Dar, spre surprinderea cercetătorilor, investigația lor a dezvăluit un tunel secret despre care experții nu știau nimic concret.

Cercetătorii au descoperit și alte tuneluri, inclusiv unul folosit de Ducele Ludovico Sforza pentru a ajunge mai ușor la mormântul soției sale, Beatrice d’Este, din Bazilica Santa Maria delle Grazie.

„Aceste descoperiri arată, însă, că nu totul s-a pierdut”, a spus Biolo. „Subteranul păstrează urme ale trecutului nostru – nu doar din această eră, dar și din multe altele.”

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨