Descoperiri surprinzatoare despre planeta Uranus starnesc interesul pentru o noua misiune spatiala

Oamenii de stiinta au descoperit ca Uranus emite propria caldura interna – chiar mai mare decat cea pe care o primeste de la Soare. Descoperirea contrazice observatiile facute de sonda Voyager 2 a NASA asupra gigantului gazos indepartat, in urma cu aproape patru decenii, arata Live Science.
Descoperiri noi despre Uranus
Oamenii de stiinta condusi de Xinyue Wang de la Universitatea din Houston au analizat zeci de ani de masuratori efectuate de nave spatiale si modele computerizate si au descoperit ca Uranus emite cu 12,5% mai multa caldura interna decat cantitatea pe care o primeste de la soare. Cu toate acestea, cantitatea adusa in discutie este inca mult mai mica decat caldura interna a altor planete din sistemul solar exterior, precum Jupiter, Saturn si Neptun, care emit cu 100% mai multa caldura decat primesc de la Soare.
Asta inseamna ca inca pierde incet caldura ramasa din istoria sa timpurie, o piesa cheie a puzzle-ului, care ne ajuta sa intelegem originile sale si modul in care s-a schimbat de-a lungul timpului
a spus Wang.
Misiuni posibile catre Uranus
Cercetatorii cred, de asemenea, ca aceasta noua intelegere a proceselor interne ale lui Uranus ar putea ajuta NASA si alte agentii sa planifice misiuni catre planeta indepartata. In 2022, Academia Nationala de Stiinte a desemnat un concept de misiune cunoscut sub numele de Uranus Orbiter and Probe (UOP) drept una dintre cele mai prioritare misiuni stiintifice planetare pentru urmatorul deceniu.
Indiferent daca noile cercetari asupra planetei Uranus contribuie sau nu la cresterea sprijinului pentru o astfel de misiune, oamenii de stiinta considera deja aceste noi rezultate ca fiind inovatoare. Liming Li, coautor al studiului, a declarat ca studiul caldurii interne a planetei Uranus nu numai ca ne ajuta sa intelegem mai bine lumea indepartata si inghetata, dar ar putea, de asemenea, sa contribuie la fundamentarea studiilor privind procesele similare de pe Pamant, inclusiv schimbarile noastre climatice.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨