Profesorul de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheș, a postat un mesaj pe pagina sa personală de Facebook în care a vorbit despre dezinfectantul pentru mâini și despre modul în care acesta trebuie folosit.

Cine trebuie să folosească dezinfectantul de mâini?

Specialistul spune că pentru oamenii care nu lucrează sau vizitează des spitale ori alte instituții de sănătate utilizarea dezinfectantului nu este necesară, însă acesta i-a sfătuit pe oameni să se spele pe mâini.

De asemenea, profesorul spune că șansele ca o persoană să se infecteze cu coronavirus în urma atingerii unor suprafețe sunt foarte mici. Răzvan Cherecheș a explicat faptul că de la începutul pandemiei, în urma unor probe luate de pe mai multe suprafețe, s-a ajuns la concluzia că virusul supraviețuiește foarte greu în mediul exterior.

Răzvan Cherecheș povestește că la începutul pandemie s-au luat probe de pe mai multe suprafețe, cum ar fi mese, paturi, clanțe din spitale și din alte zone. Atunci s-a găsit ARN de virus. Ideea este că ARN-ul de virus supraviețuiește în mediul exterior, însă are viabilitatea foarte scăzută.

În ce condiții se poate lua coronavirusul de pe suprafețe?

Detalii neștiute! Mai este nevoie să folosim dezinfectantul de mâini? Un specialist a dat bombaAstfel, pentru ca o persoană să se poată infecta de pe diferite suprafețe, de exemplu o clanță, ar trebui ca o persoană bolnavă să lingă clanța respectivă, iar persoana neinfectată să bage înapoi în gură clanța respectivă. Totuși, Răzvan Cherecheș explică faptul că deși probabilitatea infectării de e suprafețe este foarte redusă, spălatul pe mâini previne 100% probabilitatea de infecție de pe suprafețe.

Răzvan Cherecheș a făcut parte din echipa Ministerului Sănătății, condusă de ministrul Vlad Voiculescu, pentru o scurtă perioadă de timp. El a decis în urmă cu câteva săptămâni să își dea demisia din funcția pe care o deținea, de consilier onorific, precizând că a fost cea mai urâtă experiență din viața lui.

Răzvan Cherecheș a dat de înțeles faptul că ministrul Sănătății nu avea nevoie de sfaturile specialiștilor, motiv pentru care el s-a simțit inutil și a decis să încheie colaborarea cu instituția respectivă.