Dezbateri intense la Bruxelles pe tema schimbarilor climatice in contextul caniculei europene

Data actualizării: 3 iulie 2025

Europa se confruntă cu o alertă de caniculă extremă, fapt ce a condus la o confruntare intensă la Bruxelles, în cadrul Comisiei Europene, în legătură cu stabilirea unor noi obiective climatice. Într-o zi în care se așteaptă atingerea a 34 de grade Celsius, oficialii UE se întreabă dacă este momentul potrivit să impună noi reguli pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Un plan ambițios pentru reducerea emisiilor

Comisia Europeană propune un plan prin care emisiile de gaze cu efect de seră să fie reduse cu 90% până în 2040. Cu toate acestea, unii comisari europeni sunt de părere că acesta nu ar fi momentul potrivit pentru adoptarea unei poziții îndrăznețe pe tema încălzirii globale.


În cadrul unei recente reuniuni a șefilor de personal ai celor 27 de comisari ai UE, mai mulți funcționari și-au exprimat ezitările cu privire la calendar și la propunerea în sine. Un oficial al Comisiei, care a dorit să rămână anonim, a declarat că aproximativ jumătate din personalul comisarilor a exprimat îngrijorări cu privire la obiectivul 2040.

Rezistență și compromisuri

În fața temerii unei reacții politice negative, Comisia a făcut deja mai multe concesii în propunerea sa. Una dintre ele este că executivul UE ar dori să permită țărilor să transfere o parte limitată din reducerea poluării prin investiții în țările mai sărace.

Citește și:

În plus, președintele francez, Emmanuel Macron, a sugerat amânarea propunerii. Miercuri, comisarii vor discuta obiectivul înainte de publicarea unei propuneri finale.

„Aparent, ne așteptăm la o discuție aprinsă privind alegerea momentului pentru această lege”, a declarat oficialul citat.

În contextul în care un „dom de căldură” s-a instalat pe o mare parte a continentului, experții avertizează că mii de persoane riscă să moară fie în timpul valului de căldură, fie din cauza complicațiilor apărute ulterior. Două persoane au murit deja în Italia, una din cauza inundațiilor, iar cealaltă, un muncitor în construcții, din cauza caniculei.

Devenite o obișnuință a fiecărei veri europene, valurile de căldură mortală ridică semne de întrebare cu privire la modul în care UE intenționează să abordeze problema schimbărilor climatice.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨