Digitalizarea Republicii Moldova: Un model de succes în transformarea serviciilor publice

Victor Guzun, fost ambasador al Republicii Moldova în Estonia, a discutat recent despre procesul de digitalizare a serviciilor publice din Republica Moldova și a împărtășit experiența sa din Estonia, o țară unde integrarea politicilor pentru digitalizare a devenit un model de referință la nivel european.
Republica Moldova: Un caz de succes în digitalizare
Conform lui Guzun,
„Republica Moldova este un caz foarte bun, este un un caz de succes în digitalizare. Strategia de transformare digitală spune foarte clar că până anul 2030 toate serviciile publice din Republica Moldova – ele sunt în jur de 700 – trebuie să aibă loc doar în format digital.”
Acest lucru implică faptul că toate schimburile de date dintre toate instituțiile trebuie să fie exclusiv în format digital, până în 2030. El a menționat că, în acest moment, orice cetățean din Republica Moldova poate avea o semnătură digitală, ceea ce este esențial pentru autentificarea în orice sistem digital și recunoașterea tuturor drepturilor de către instituțiile publice sau private.
Beneficiile digitalizării în Republica Moldova
Unul dintre avantajele majore ale digitalizării este faptul că cetățenii pot accesa și utiliza serviciile publice fără a fi nevoie să se deplaseze la instituțiile respective. Guzun a exemplificat acest lucru prin menționarea unei aplicații numite EVO, care permite cetățenilor să vizualizeze documentele lor publice, să facă programări la servicii publice și să aplice pentru documente oficiale, precum pașapoarte sau buletine de identitate. M-Delivery, un alt serviciu digital, poate aduce documentul corespunzător acasă, indiferent dacă ești în Republica Moldova, în Estonia sau în SUA.
„În Estonia de 20 de ani este implementat votul electronic și nu se fură alegerile”
, a adăugat Guzun, subliniind importanța digitalizării în asigurarea dreptului cetățenilor la vot. În concluzie, Guzun a afirmat că digitalizarea nu este doar o dimensiune tehnologică, ci mai degrabă o chestie de societate și de dimensiune umană. El a subliniat că 90% din efortul de digitalizare este într-adevăr o chestie de societate și de dimensiune umană, iar doar 10% este tehnologie.
Horoscop rune luna martie 2025: Mihai Voropchievici îi surprinde pe Gemeni, Raci și Pești
Vecina mea a refuzat să curețe după ce a folosit grătarul meu — a doua zi, mi-a lipit reguli pentru proprietatea mea pe ușă și a cerut să le respect
”Legionar, nu nazist”. Unul din cei mai cunoscuți sociologi dă verdictul despre salutul controversat al lui Călin Georgescu
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨