Document. Cele mai mari schimbări RCA, la Parlament: Reduceri pentru șoferii „cuminți”, penalizări pentru ceilalți, instrumente noi pentru scăderea prețului, amenzi de cinci ori mai mari, scumpiri dacă conduci mașina soției/soțului fără declarație

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune schimbări majore în legislația RCA, cele mai importante de la lansarea legii în 2017. Sistemul bonus-malus va deveni mai complex, asigurătorii vor fi obligați să vândă polițe RCA și în rate, iar conceptul de franșiză va permite șoferilor să plătească mai puțin pentru RCA, asumându-și o parte din daune. De asemenea, amenzile pentru circulația fără RCA cresc considerabil, iar modalitățile de control se diversifică, fiind introdus și sistemul CNAIR de verificare a rovinietei.
Noi reguli pentru șoferi și asigurători în contractele RCA
Conceptul „RCA pe șofer” va fi implementat, probabil în acest an. ASF propune modificarea definiției Contractului de asigurare RCA, astfel încât, la încheierea acestuia, să fie declarați toți utilizatorii vehiculului. Riscul și prețul poliței vor fi calculate ținând cont de istoricul de daune și categoriile de bonus-malus ale tuturor conducătorilor auto declarați.
Atsfel amenzile pentru circulația fără RCA vor fi aplicate atât proprietarului mașinii, cât și conducătorului auto, dacă acestea sunt persoane diferite. Asta înseamnă că, dacă soția conduce mașina și nu există RCA valabil, amenda se va aplica și proprietarului (de exemplu, soțului), și șoferului (soției).
„Contractul RCA prevede condițiile generale și specifice de asigurare și conține cel puțin informaţii privind: seria și numărul contractului RCA, data încheierii contractului, părţile contractului RCA, conducătorii auto declarați sau precizarea că acesta este încheiat fără declararea altor conducători auto în afara proprietarului și/sau utilizatorului…”
ASF explică:
„Se adaugă informațiile ce privesc conducătorii declarați pentru care se evaluează riscul, se calculează prima de asigurare și se poate aplica sistemul bonus-malus.”
Proiectul introduce și obligativitatea ca asigurătorii să vândă RCA în rate tuturor categoriilor de clienți, cu unele excepții justificate. În prezent, asigurătorii pot vinde în rate, dar nu sunt obligați, renunțând treptat la această practică din cauza nivelului crescut de fraudă.
ASF propune, astfel, mecanisme de protecție, cel mai important fiind un sistem similar cu direct debit-ul bancar, unde asigurătorul poate debita automat contul clientului pentru ratele neplătite.
Modificări în sistemul bonus-malus și penalizări mai dure pentru șoferii cu amenzi
Sistemul bonus-malus va fi revizuit astfel încât să ofere reduceri mai mari șoferilor cu o conduită bună și penalizări sporite pentru ceilalți.
„Sistem prin care, pe baza încadrării în una dintre clasele de bonus sau în una dintre clasele de malus, se acordă reduceri sau se impun majorări ale primei de asigurare, în funcţie de istoricul de daune plătite înregistrate sau în baza altor criterii stabilite prin reglementări A.S.F.”
ASF subliniază:
„Se modifică pentru a permite ca A.S.F. să stabilească și alte criterii aplicable în cadrul sistemului bonus-malus.”
În prezent, sistemul bonus-malus se bazează pe numărul accidentelor produse de un asigurat, cu reduceri de până la 50% pentru cei cu Bonus 8 și penalizări de până la 80% pentru cei cu Malus 8. 95% dintre asigurații RCA se încadrează în categoriile de bonus.
Pentru a facilita aplicarea noilor reguli, bazele de date AIDA (administrată de BAAR) vor fi interconectate cu cele ale Poliției și RAR.
„La încheierea contractului RCA şi pe parcursul derulării acestuia asiguratul și conducătorii auto declarați permit asigurătorului RCA accesul în baza de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, la evidenţa accidentelor şi a cererilor de despăgubire anterioare, la cazierul rutier din baza de date a Ministerului Afacerilor Interne al conducătorilor auto declarați.”
ASF detaliază:
„Completare care asigură accesul asigurătorilor RCA la informațiile din baza de date a MAI, în vederea evaluării riscului și calculării primei pe baza sistemului bonus-malus.”
Franșiza și certificatul de daunalitate, soluții pentru reducerea primei RCA
Se introduce conceptul de franșiză, care permite reducerea primei RCA dacă asiguratul își asumă o parte din daunele potențiale.
„Se reglementează franșiza ce poate fi stabilită în limita capacității de plată a asiguratului și aplicată în contractul RCA, în scopul reducerii primei de asigurare ce este plătită de către asigurat la momentul încheierii contractului. Franșiza se plătește asigurătorului numai după apariția unei daune și după ce asigurătorul a despăgubit persoana prejudiciată. Franșiza se introduce în contract cu acordul părților.”
Cuantumul exact al franșizei nu este stabilit, dar prin comparație cu sistemul CASCO, ar putea varia între 400 și 500 de euro.
Certificatul de daunalitate va fi un alt instrument important pentru reducerea primei RCA.
„BAAR eliberează certificatul prevăzut la alin. (10) la solicitarea unor persoane care documentează existența unui interes legitim, cu acordul asiguratului și cu respectarea dispoziţiilor legislației naționale și europene privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.”
ASF explică:
„Similar procesului de interogare existent în sistemul bancar (biroul de credite), se introduce posibilitatea ca acesta să poată fi solicitat și de către persoane care au un interes legitim (ex.: angajatori ai șoferilor pentru care este necesară cunoașterea istoricului de daunalitate al acestora) cu acordul asiguratului și respectarea legislației privind GDPR.”
Certificatul arată istoricul șoferului privind daunele provocate în ultimii cinci ani și va fi solicitat în principal de șoferii care conduc vehicule înmatriculate în alte țări.
Horoscop rune luna martie 2025: Mihai Voropchievici îi surprinde pe Gemeni, Raci și Pești
Vecina mea a refuzat să curețe după ce a folosit grătarul meu — a doua zi, mi-a lipit reguli pentru proprietatea mea pe ușă și a cerut să le respect
”Legionar, nu nazist”. Unul din cei mai cunoscuți sociologi dă verdictul despre salutul controversat al lui Călin Georgescu
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨