Donald Trump, furios. Lovitură cruntă din SUA de la 1 august!

Donald Trump vrea să taxeze dur medicamentele și cipurile electronice importate în SUA începând cu 1 august, potrivit unui anunț făcut de fostul președinte american presei internaționale. Măsura face parte din planul său de a introduce tarife „reciproce” față de fiecare țară, în cadrul unei strategii comerciale mai largi.
„Probabil la sfârșitul lunii. Vom începe cu un tarif scăzut și vom da companiilor farmaceutice un an sau cam așa ceva pentru a construi, apoi vom veni cu un tarif foarte ridicat”, a declarat Trump.
Miza este mare și pentru industria de semiconductori
Trump a spus că impunerea de tarife pentru cipurile electronice e „mai puțin complicată” și că același calendar va fi aplicat și aici. La începutul lunii, în cadrul unei reuniuni cu membrii cabinetului, a precizat că tarifele pentru produsele farmaceutice ar putea ajunge până la 200%, iar firmele vor avea la dispoziție între un an și un an și jumătate să-și relocheze producția în SUA. În paralel, a mai amenințat cu un tarif de 50% la cupru, într-un efort de a susține extracția și prelucrarea locală.
Administrația Trump a demarat deja, din aprilie, investigații în baza secțiunii 232 a Legii Comerțului din 1962, vizând importurile de medicamente și semiconductori, pe motiv de securitate națională. Dacă aceste taxe vor intra în vigoare, vor afecta direct giganți farmaceutici ca Eli Lilly, Pfizer sau Merck, care au fabrici în afara SUA. De asemenea, există riscul ca americanii să plătească mai mult pentru medicamentele produse extern.
Și companiile din tehnologie ar putea resimți impactul. Dacă tarifele vor fi impuse și pe semiconductori, producători de cipuri și branduri precum Apple sau Samsung vor fi afectați, mai ales că produsele lor – telefoane, laptopuri – depind masiv de aceste componente.
Anunțurile vin în contextul în care SUA se pregătește să încheie pauza temporară privind tarifele „reciproce” anunțate pe 2 aprilie, cu termen de expirare 1 august, după ce acesta a fost deja amânat de la 9 iulie. Tot atunci, Casa Albă a lansat o anchetă oficială asupra Braziliei.
Într-o declarație oficială, Jamieson Greer – reprezentantul comercial american – a transmis că ancheta va verifica politici ale Braziliei legate de:
- comerțul digital și serviciile de plată electronică
- tarifele preferențiale neloiale
- interferența anticorupție
- protecția proprietății intelectuale
- accesul pe piața etanolului
- despădurirea ilegală
Scopul anchetei este să determine dacă aceste politici restricționează accesul companiilor americane pe piața braziliană.
„Atacurile Braziliei asupra companiilor americane de social media, precum și alte practici comerciale neloiale care dăunează companiilor, lucrătorilor, agricultorilor și inovatorilor tehnologici americani”
Trump a impus deja tarife de 50% pentru importurile din Brazilia, deși țara sud-americană are un deficit comercial față de SUA. A explicat decizia invocând o „vânătoare de vrăjitoare” împotriva fostului președinte Jair Bolsonaro.
În aceeași zi, Trump a anunțat că a încheiat o înțelegere cu Indonezia pentru reducerea taxelor vamale aplicate produselor din această țară. Negocierile s-au încheiat cu promisiunea guvernului indonezian de a face achiziții de miliarde de dolari din SUA, printre care și 50 de avioane Boeing, dar și energie și produse agricole.
Ca urmare, mărfurile importate din Indonezia vor avea o taxă vamală de 19%, sub pragul de 32% care fusese anunțat anterior ca posibil.
În paralel, fostul președinte a amenințat cu tarife de până la 40% pentru mărfuri importate din 14 țări, printre care se află Bangladesh, Japonia și Coreea de Sud. Cu toate acestea, Trump a precizat că a decis să acorde un termen suplimentar pentru a permite continuarea negocierilor.
Intenția este de a forța aceste țări să își ajusteze politicile comerciale în favoarea unui echilibru mai avantajos pentru economia americană.
În ceea ce privește relațiile cu Europa, lucrurile rămân tensionate. Uniunea Europeană continuă discuțiile cu administrația americană, în contextul în care Trump a avertizat că ar putea introduce un tarif de 30% asupra bunurilor provenite din spațiul comunitar.
Maros Sefcovic, comisarul european pentru comerț, a declarat că UE va folosi perioada rămasă până la 1 august pentru a căuta o „soluție negociată” care să protejeze schimburile comerciale.
„Transatlanticul este un pilon de 4,4 miliarde de euro pe zi și trebuie să rămână funcțional”
Tarifele anunțate de Trump vin în contextul unei serii mai largi de măsuri economice menite să relanseze producția internă americană și să reducă dependența de importuri. Planul său include stimularea industriei farmaceutice, a sectorului tehnologic și a extracției de cupru, prin sancționarea companiilor care produc în afara granițelor.
La finalul lunii iulie, administrația Trump ar urma să decidă dacă va merge mai departe cu aceste taxe vamale. În cazul în care se aplică, impactul asupra companiilor multinaționale va fi major, iar efectele asupra consumatorilor americani ar putea fi resimțite rapid, mai ales în prețurile la medicamente și produse electronice.
Totul depinde acum de cursul negocierilor cu țările vizate și de termenul-limită stabilit: 1 august.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨