Mai multe state europene care dispun de o cantitate mai mare de doze de vaccin anti-coronavirus au luat decizia să doneze o parte din vaccinuri către state mai puțin dezvoltate.

Gestul solitar al acestor state reprezintă încercarea lor comună de a accelera campaniile de vaccinare din țările mai puțin dezvoltate. Sunt cinci țări europene înscrise pe această listă. Aceste stat urmează să primească donații de doze de vaccin anti – Covid – 19.

De cealaltă parte, sunt 19 țări membre ale Uniunii Europene (UE) care s-au arătat dispuse să doneze din dozele de vaccin anti-Covid – 19 pe care le dețin deja.

Lista statelor care vor primi donații de doze de vaccin anti-coronavirus

Bulgaria, Croaţia, Estonia, Letonia şi Slovacia sunt cele cinci țări care vor primi donații de doze de vaccin anti-coronavirus de la alte state.

Producătorul vaccinului Pfizer / BioNTech trebuie să livreze către Uniunea Europeană (UE) o cantitate de 10 milioane de doze de ser. O parte semnificativă din această cantitate urmează să ajungă și în cele cinci țări enumerate anterior.

În acest fel ar trebui să se regleze întârzierile care au fost înregistrate în livrarea dozelor de vaccin anti-coronavirus către Europa, întârzieri ce au fost generate în mod special de producătorul AstraZeneca / Oxford.

Printre țările care nu au fost de acord să cedeze o parte din cantitatea de doze primite pentru a le dona se numără Austria, Republica Cehă şi Slovenia.

Donații de doze de vaccin anti-Covid la nivelul Uniunii Europene. România se află pe listă?

Exemplul Spaniei

Spania este printre acele țări care a ales să doneze din dozele de vaccin anti- Covid-19 primite.

Această țară reprezintă circa 10% din populaţia europeană, motiv pentru care a primit  aproximativ un milion de doze din cantitatea de 10 milioane livrată de Pfizer / BioNTech. Ei bine, chiar și așa Spania a decis să doneze din vaccinuri către statele care au mai mare nevoie.

În acest fel, Bulgaria, Croaţia, Estonia, Letonia şi Slovacia vor primi 2,85 de milioane de doze, suplimentar față de cantitatea cuvenită prin acordul cu Pfizer / BioNTech.