Dosarul mineriadei din 1990 trimis în judecată: Ion Iliescu și Petre Roman, printre inculpați

Data actualizării: 2 aprilie 2025

Dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost trimis în judecată de Parchetul General. Printre cei opt inculpați se numără fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul șef SRI Virgil Măgureanu, Adrin Sârbu, Gelu Voican Voiculescu și fostul lider sindical al minerilor Miron Cozma. Aceștia sunt acuzați de infracțiuni contra umanității. În dosar mai sunt inculpați generalul în rezervă Vasile Dobrinoiu și colonelul în rezervă Petre Peter.

Cine sunt inculpații și de ce sunt acuzați

Potrivit unui comunicat remis presei, inculpații, la data faptelor, îndeplineau următoarele funcții: Ion Iliescu era președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte ales al României, Petre Roman era prim-ministru al Guvernului provizoriu al României, Gelu Voiculescu era viceprim-ministru al Guvernului provizoriu al României, Virgil Măgureanu era director al Serviciului Român de Informații, iar Adrian Sârbu era consilier al prim-ministrului Guvernului provizoriu. Toți sunt acuzați de săvârșirea de infracțiuni contra umanității. Miron Cozma, la data faptelor lider de sindicat, este de asemenea acuzat de săvârșirea de infracțiuni contra umanității. Generalul în rezervă Vasile Dobrinoiu, la data faptelor comandant al Școlii Militare Superioare de Ofițeri a Ministerului de Interne, este acuzat de săvârșirea de infracțiuni contra umanității. În sfârșit, colonelul în rezervă Petre Peter, la data faptelor comandant al Unității Militare 0575 Măgurele, aparținând Ministerului de Interne, este acuzat de infracțiuni contra umanității.

Mineriada din 13 – 15 iunie 1990: desfășurarea faptelor, potrivit procurorilor

Conform comunicatului procurorilor, în luna iunie 1990, cei mai înalți factori decizionali în statul român la acel moment – Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voiculescu, ajutați de alte persoane apropiate puterii sau care o sprijineau, printre care Virgil Măgureanu – directorul Serviciului Român de Informații, Adrian Sârbu – consilierul prim-ministrului, au lansat o politică de represiune împotriva populației civile din capitală, în urma căreia au fost ucise 4 persoane, 2 persoane au fost violate, s-a vătămat integritatea fizică și/sau psihică a peste 1.300 de persoane şi au fost persecutate prin lipsirea nelegală de libertate peste 1.200 de persoane. „Începând cu 22 aprilie 1990, în Piața Universității din municipiul București a avut loc o manifestație ce s-a întins pe durata mai multor săptămâni, până la data de 13 iunie 1990. Manifestația avea caracterul unei opoziții la puterea nou instaurată în România după Revoluţia din 1989, manifestanții solicitând verbal, prin comunicate și prin alte forme de protest ruperea de regimul comunist abia înlocuit în decembrie 1989, promovarea unor persoane care nu aveau un trecut de activist de partid, înființarea unei televiziuni libere și alte astfel de solicitări de factură democratică”, susțin procurorii.


În acest context, Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voiculescu, Virgil Măgureanu şi alte persoane din conducerea statului sau a Frontului Salvării Naţionale au lansat un atac împotriva manifestanților aflați fizic în Piața Universității, care reprezenta în fapt un pretext menit să mascheze acțiunea represivă împotriva persoanelor care au participat anterior la aceste manifestații, în special liderii de opinie, precum și împotriva oricărei persoane care manifesta o oarecare formă de opoziție sau care se încadra în categorii care, în opinia lor, puteau manifesta o potenţială opoziţie, în special studenţi, intelectuali sau persoane care exprimau apropierea de valorile occidentale”, mai scrie în comunciatul Parchetului.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨