Drona marina ucraineana lanseaza bombardiere quadcopter asupra tintelor radar rusesti

Data actualizării: 4 iulie 2025

Ucraina surprinde prin utilizarea unei drone maritime pentru a ataca instalatiile radar rusesti din Crimeea. Aceasta operatiune a fost realizata cu succes de Fortele de aparare sudice ale Ucrainei care au lovit o baza radar rusa de importanta critica in apropierea orasului Mayak din Crimeea.

Atacul asupra sistemului radar rus Nebo-M

In noaptea de 1-2 iulie, tinta a fost sistemul radar rus Nebo-M, incluzand componente din sistemele radar 1L119 Nebo-SVU si 59N6-E Opponent-GE, ambele vitale pentru reteaua de aparare aeriana pe distante lungi a Rusiei. Atacul a avariat in mod specific trei elemente: modulul radar RLM-M cu banda de metru, modulul RLM-D cu banda de decimetru si statia de control KU-RLK. Aceste componente servesc ca sisteme de avertizare timpurie si de urmarire pentru detectarea aeronavelor si a rachetelor care se apropie la diferite altitudini si distante. Deteriorarea lor poate reduce semnificativ eficacitatea supravegherii aeriene locale rusesti.


Utilizarea dronei bombardier Baba Iaga

In mod surprinzator, radarul a fost lovit folosind drona bombardier de tip quadcopter Baba Iaga, lansata de pe o drona marina necunoscuta. Drona transporta trei munitii aeriene si era echipata cu un mecanism de autodistrugere, probabil pentru a evita recuperarea sau ingineria inversa. Observatiile initiale sugereaza ca aceste drone pot fi controlate prin radio prin benzi de frecventa medie (700-900 MHz). Suspicioneaza-se ca drona marina nu numai ca a transportat bombardierele in raza de actiune, dar a servit si ca repetor radio, imbunatatind controlul si stabilitatea semnalului in timpul misiunii.

Acest atac confirma, de asemenea, ca Fortele de Aparare ale Sudului detin acum drone marine, devenind astfel a patra structura ucraineana cu astfel de active, dupa Serviciul de Securitate, Serviciul de Informatii al Apararii si Marina. Drona marina vazuta in aceasta operatiune nu se potriveste cu niciun model intern cunoscut, ceea ce sugereaza introducerea unei noi clase de sisteme navale fara pilot.

Citește și:
Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨