După 15 ani de încercări, Judecătoria Însurăței este desființată. Statul plătea anual 50.000 de lei pentru un sediu care trebuia demolat din 2007

Data actualizării: 19 iulie 2025

O judecătorie care a fost înființată în anul 1992 și pusă în funcțiune în anul 1994, Judecătoria Însurăței, a fost desființată oficial la începutul acestei săptămâni printr-o Lege promulgată de președintele Nicușor Dan, după 15 ani de încercări. Situată într-un oraș din județul Brăila, activitatea ei era suspendată încă din anul 2016. Cu toate acestea, statul plătea anual 50.000 de lei pentru întreținerea sediului instanței, care trebuia demolat încă din anul 2007.

Activitatea Judecătoriei Însurăței

În 2016, Guvernul a adoptat o Hotărâre prin care a mutat procesele de pe rolul Judecătoriei Însurăței la Judecătoriile din Brăila și Făurei. Acest fapt a fost motivat de situația judecătorilor care activau în cadrul instanței – unul se pensionase, iar celălalt se afla în concediu de creștere a copilului. Niciun alt judecător, nici din cadrul instanțelor de pe raza Curții de Apel Galați, dar nici absolvent al Institutului Național al Magistraturii, nu își dorea să lucreze la Judecătoria Însurăței.

Suspendarea activității a fost determinată în principal de lipsa personalului, astfel că, deși existau posturi vacante, tinerii absolvenți nu optau pentru această instanță

În același timp, niciunul dintre cele trei posturi de procuror prevăzute în schema de personal nu era ocupat. În 2016, Guvernul a argumentat că numărul de dosare aflat pe rolul acestui parchet este sub media pe țară a dosarelor soluționate de parchetele de pe lângă judecătorii.


Problemele Judecătoriei Însurăței

Judecătorii de la instanța din Însurăței reclamau că încărcătura era „cu mult peste media națională” și că „depășea numărul optim de cauze care trebuie să revină unui judecător pentru ca activitatea acestuia să fie eficientă”. În plus, resursele materiale pe care le-au avut la dispoziție în anul 2015 „au fost relativ insuficiente atât pentru ca instanța să își poată desfășura activitatea, dar și pentru creșterea calității activității instanței”.

Citește și:

Deși clădirea în care își desfășoară instanța activitatea pare funcțională, aspectul fizic în general necesită multe îmbunătățiri. Ferestrele sunt foarte învechite, se pierde căldura pe timpul iernii, spațiul destinat arhivei se prezintă în condiții improprii și nu existau aparate de aer condiționat în birourile instanței (cu excepția birourilor președintelui și judecătorilor).

Cheltuielile de întreținere pentru acel sediu se ridicau la 73.761 de lei în anul 2009. În 2025, Ministerul Justiției argumentează că sediul instanței „se află într-o stare de degradare accentuată, necesitând reparații capitale ale căror costuri se ridicau în 2020 la 2,57 de milioane de lei”. Din același document reiese că, deși activitatea instanței a fost suspendată din 2016, statul încă plătea cheltuieli pentru întreținerea sediului în valoare de 50.000 de lei pe an.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨