Începând de vineri regulile pentru înmormântările celor care au murit în urma infectării cu coronavirus se schimbă, însă nu așa cum și-ar fi dorit populația. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a spus că preoții vor avea acces în spital la bolnavii infectați cu virusul ucigaș, însă sicriul va rămâne în continuare sigilat.

În ceea ce privește faptul că persoanele decedate sunt predate dezbrăcate, în saci de plastic familiei, Voiculescu spune că în ordinul de ministru nu scrie nicăieri că oamenii nu trebuie să fie îmbrăcați. Dacă acest lucru nu s-a întâmplat, este deja vorba de bun simț.

Se schimbă regulile de la înmormântări!

Ordinul de ministru, care va fi semnat și publicat vineri în Monitorul Oficial, va conține toate modificările care au fost cerute de reprezentanții cultelor religioase, explică ministrul. De asemenea, va conține și câteva reglementări suplimentare pe care specialiștii din Ministerul Sănătății le consideră necesare.

„Vorbim despre măsuri de protecție. Este vorba de protejarea sănătății oamenilor, a celor care sunt implicați direct în tot ce se întâmplă înainte de înmormântare și ce se întâmplă în timpul ei. Toate solicitările cultelor vor fi incluse în noua formă a ordinului și vor fi de asemenea câteva lucruri reglementate la nivel de reguli care trebuie respectate”, a declarat, joi, Vlad Voiculescu, la Ministerul Sănătății.

De asemenea, oficialul din Guvernul Cîțu a declarat că în continuare slujbele trebuie făcute în continuare în condiții de siguranță sanitară. O nouă prevedere este aceea conform căreia de acum, preoții vor avea voie în spitale la cei infectați.

Aparținătorii ar putea avea voie în spitale la rudele infectate cu Covid-19

În plus, specialiștii s-au gândit să le dea voie și aparținătorilor pacienților, cu respectarea unor reguli foarte stricte, să aibă acces în spitale pentru a-și vizita rudele bolnave. Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, este de părere că pacienții care au nevoie de susținere o vor primi atât din partea preoților, cât și din partea unui aparținător.

E oficial! Ministerul Sănătății a decis: Se schimbă aceste reguli, dar nu așa cum vor românii!

„Asta trebuie să se facă în condiții de siguranță, mai departe pentru cei care vor șă-și ia adio de la cei dragi, încercăm să facem acest lucru în condiții de siguranță”, a mai spus ministrul Vlad Voiculescu.

Reguli extrem de dure în privința înmormântării

Până în prezent, persoanele care decedau în urma infectării cu Sars-CoV-2 erau transportate la morgă în saci impermeabili, iar sicriul era sigilat. Este puțin probabil ca reprezentanții cultelor și românii să fie mulțumiți de decizia luată de ministrul Sănătății, fiindcă ce își doreau cu toții era ca decedatul să aibă parte de priveghi.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a criticat dur această regulă și a precizat că există demnitate și după moarte. El a solicitat de urgență modificarea regulii „demonice”, precizând că tradiția de 2.000 de ani nu trebuie încălcată.