Echinocțiul de primăvară 2025: „Ziua va fi egală cu noaptea” și începutul creșterii duratei zilei

Data actualizării: 8 martie 2025

Echinocțiul de primăvară în 2025 marchează sfârșitul iernii în emisfera nordică și coincide cu prima zi de primăvară astronomică. Această dată reprezintă momentul în care durata zilei va începe să crească, iar cea a nopții să scadă.

În 2025, echinocțiul de primăvară începe joi, 20 martie, ora 11:01, ora României. Aceasta marchează momentul în care durata zilei va fi în continuă creștere, iar cea a nopții în scădere, până când va avea loc momentul solstițiului de vară, la 21 iunie 2025.

Echinocțiul de primăvară 2025

În luna martie, odată cu echinocțiul de primăvară, durata zilei este aproximativ egală cu cea a nopții în orice loc de pe Pământ. Acest fenomen este generat de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, care determină inegalitatea duratei zilelor și nopților la diferite epoci ale anului.


La momentul echinocțiului de primăvară, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Atunci când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen care determină egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine.

Citește și:

Mişcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mişcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor şi nopţilor la diferite epoci ale anului, datorită poziţiei aproximativ fixe în spaţiu a axei de rotaţie a Pământului, precum şi a înclinării sale faţă de planul orbitei acestuia.

Ceasurile se vor da înapoi cu o oră

În prima lună de primăvară din calendar, în România se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înapoi cu o oră în noaptea de sâmbătă, 29 martie. În urma schimbării, ora 3:00 devine 4:00.

Termenul de echinocțiu sau echinox face referire la fenomenul astronomic, din fiecare toamnă și primăvară, când ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. În timpul echinocțiului, Soarele strălucește direct pe ecuatorul Pământului, rezultând cantități aproape egale de lumină și întuneric.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨