Pandemia de coronavirus și-a făcut resimțite efectele puternic pe piața muncii. Cele mai recente studii arată că din cauza nesiguranței mulți dintre români nu mai sunt dispuși să plece la muncă în străinătate.

Nesiguranța zilei de mâine legată direct de măsurile anti-pandemie pe care statele le pot implementa de la o zi la alta i-a determinat pe cei mai mulți dintre români să spună că nu mai vor să plece peste hotare pentru a munci.

Efectele pandemiei de coronavirus pe piața muncii! Românii nu mai vor să plece la muncă în străinătate

Conform unui studiu realizat de un site de specialitate, peste o treime dintre români mai sunt dispuși în acest moment să facă un compromis și să plece din țară în străinătate pentru a munci.

Doar 33% dintre români se arată dispuși să facă în prezent acest lucru. Cifra este în scădere cu 22% față de anul 2018.

Care este motivul pentru care românii nu mai pleacă la muncă în străinătate

Motivul principal care i-a determinat pe cei mai mulți români să declare că n-ar mai pleca la muncă în străinătate este determinat de restricțiile de călătorie impuse pe perioada pandemiei de coronavirus.

Studiu a fost făcut de o companie de consultanță în colaborare cu un site de recrutări online. Concluziile arată că preferințele românilor în materie de muncă au fost determinate și de faptul că acum există posibilitatea ca oamenii să lucreze de acasă. De acest factor țin cont inclusiv studenții români din străinătate, care participă online la cursurile facultății deși se află în România.

Mulți dintre români au apelat la această variantă dacă au avut posibilitatea. Au preferat să se întoarcă acasă, alături de familie, si să lucreze din „home office”.

România se plasează astfel pe locul șase în Europa din punct de vedere al procentului cetățenilor care sunt încă dispuși să lucreze în străinătate.

Totuși, acei români care încă optează pentru un job în străinătate care permite munca de acasă aleg țări precum Regatul Unit, Germania, Statele Unite, Franţa și Italia.