Pandemia de coronavirus a avut efecte devastatoare asupra pieței muncii. Mulți dintre angajați au rămas fără locuri de muncă din cauza restricțiilor impuse de guvernele lumii în încercarea de a ține sub control efectele acestei maladii.

Efectele pandemiei pe piața muncii: 30% din populație e șomeră

Tot mai mulți șomeri

Rata șomajului a crescut alarmant de mult. Ultimele studii arată că în acest moment 30% din populația activă nu lucrează de mai mult de un an de zile.

Cei mai afectați par a fi tinerii. Cele mai multe persoane care și-au pierdut locurile de muncă în ultimul an sunt cele care au vârste cuprinse între 15 și 24 de ani. În rândul acestor angajați, rata șomajului a ajuns la 17,3%.

Conform Institutul Naţional de Statistică, în anul 2020, puternic marcat de maladia de coronavirus, rata șomajului a ajuns la 5%. Cifra este în creștere cu 3,9% față de anul 2019.

Tinerii cu vârste între 15 și 24 de ani, cei mai afectați de șomaj. 30% din populația activă, fără loc de muncă de mai mult de un an.

Cei mai mulți șomeri sunt în mediul rural, unde rata este de 5,8%. În mediul urban rata șomajului este de 4,4%.

Majoritatea persoanelor care au rămas fără loc de muncă sunt de sex bărbătesc. Rata șomajului deste de 5,3% în rândul bărbaților și de 4,7% în rândul femeilor.

România avea în anul 2020 o populație activă de 8 973 milioane de cetățeni, aceste persoane reprezentând partea populației care este capabilă să muncească. Din acest total, 8 521 milioane de persoane erau angajate iar alte 452 000 nu aveau locuri de muncă.

Domeniile în care sunt cei mai mulți șomeri

Pandemia de coronavirus a afectat puternic toate domeniile de activitate. Anumite categorii de angajați au rămas definitiv fără locuri de muncă din cauza restricțiilor impuse. Este cazul persoanelor care activau în domeniul HoReCa sau în domeniul tuismului.

Mulți dintre angajați fie au fost plasați în șomaj tehnic în ultimul an, veniturile lor diminuându-se semnificativ, fie au rămas definitiv fără joc. În ultima categorie intră în special tinerii care aveau locuri de muncă sezoniere.

Statistici

  • Șomajul de lungă durată a afectat aproape 30% din populația activă
  • Rata şomajului de lungă durată (în şomaj de un an şi peste) a fost de 1,5%, iar incidenţa şomajului de lungă durată (ponderea persoanelor aflate în şomaj de un an şi peste în total şomeri) a fost de 29,9%.
  • Pentru tineri (15-24 ani), rata şomajului de lungă durată (în şomaj de şase luni şi peste) a fost de 8,2%, iar incidenţa şomajului de lungă durată în rândul tinerilor de 47,2%.
  • Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de 65,6%, în scădere faţă de anul anterior cu 0,2 puncte procentuale.
  • Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 24,6%, iar cea a persoanelor vârstnice (55-64 ani) de 48,5%.
  • Din totalul persoanelor ocupate, 20,5% lucrau în sectorul agricol, 29,7% în industrie sau construcţii şi 49,8% în servicii. În activităţile neagricole erau ocupate 6,774 milioane de persoane, ponderi semnificative în rândul acestora fiind deţinute de cele care îşi desfăşurau activitatea în industria prelucrătoare (22,7%), comerţ (19,3%) şi construcţii (10,9%).