Efectul liberalizarii preturilor la energie si cresterea TVA conduc la inflatie de 10% potrivit BNS

Data actualizării: 16 iulie 2025

Blocul National Sindical (BNS) a realizat recent un studiu cu privire la costul vietii si saracia energetica in contextul liberalizarii pietei energiei in Romania. Rezultatele studiului sugereaza ca efectul cumulat al liberalizarii preturilor la energie, incepand cu 1 iulie, si al cresterii TVA de la 1 august va duce la o rata a inflatiei aproape de 10%, ceea ce va eroda puterea de cumparare a populatiei.

Impactul asupra pretului la energie

Sindicalistii estimeaza ca pretul la energie se va majora pana la al saptelea cel mai mare din Uniunea Europeana. Austeritatea promovata de Guvernul proaspat instalat a distras atentia publica de la efectele liberalizarii preturilor la energie electrica de la 1 iulie 2025. Efectul liberalizarii preturilor la energie, dublat de masurile promovate de Guvern, in special cele ce vizeaza cresterea TVA si reducerea sau inghetarea unor beneficii salariale sau sociale, vor avea efecte semnificative, in special in cazul celor cu venituri mici, se arata in comunicatul de presa al BNS.

Efectul cumulat al masurilor guvernamentale

BNS mai subliniaza ca efectul cumulat al liberalizarii preturilor la energie de la 1 iulie si al cresterii TVA de la 1 august vor duce la o rata a inflatiei aproape de 10%, ceea ce va eroda semnificativ puterea de cumparare a veniturilor populatiei.


Taierea veniturilor salariale din sectorul public, inghetarea pensiilor si a prestarilor de asistenta sociala, reevaluare accesului la servicii de sanatate pentru unele categorii sociale, toate vor contribui la o crestere semnificativa a populatiei in risc de saracie, afirma sindicalistii.

Potrivit BNS, chiar si in aceste conditii, in 2024, 1 din 5 romani era afectat de saracie, 1 in 6 romani era afectat de deprivare materiala si sociala severe, iar 3.595.000 de persoane se aflau sub pragul de saracie de 1938,5 lei/luna.

Citește și:

Rezultatele studiului BNS aduc in prim-plan necesitatea unei evaluari a eficientei masurilor de sprijin pentru consumatori, punandu-se intrebarea daca subventionarea pretului la energie a fost o masura data in beneficiul consumatorilor sau o parte din beneficii au fost insusite de furnizorii de energie. Mai mult, se ridica problema daca aceasta masura nu a distorsionat piata si nu a reprezentat un mecanism de fraudare a bugetului public.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨