Începând de luni, elevii vor reveni înapoi în bănci după ce în ultimele luni au fost nevoiți să-și facă cursurile din fața calculatorului. Și în București unitățile de învățământ vor fi deschise în mare parte. Excepție fac cinci școli din Capitală, unde elevii vor continua să învețe online.

,,Am avut cinci excepţii”

Potrivit declarațiilor făcute de prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu este vorba despre: Liceul Traian Vuia, Șocala Gimnazială 124, Grădinița nr. 35 și Grădinița nr. 185 și  Liceul Tonitza.

Decizia a fost luată pentru că infrastructura nu este pregătită pentru revenirea copiilor sau alte situații precum lipsa apei curente.

″Întrucât incidenţa de infectare pe raza municipiului Bucureşti e situată între 1 şi 3 la mie, începând cu ziua de luni, în scenariul doi, vor începe activităţile faţă în faţă în toate unităţile de învăţământ din municipiul Bucureşti – preşcolarii, clasele I-IV şi clasele terminale. (…) Am avut cinci excepţii, cinci unităţi de învăţământ de pe raza municipiului Bucureşti care vor continua activităţile doar în sistem online. Situaţie generată de infrastructură sau de lipsa apei curente sau a altor servicii de care au nevoie pentru a asigura siguranţa elevilor” . A declarat prefectul Traian Berbeceanu.

Acestă decizie a fost luată în timpul şedinţei Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă privind redeschiderea școlilor.

Elevii de la cinci școli din București vor continua să facă orele online. Ce unități de învățământ sunt vizate de această decizie?
Foto: pixabay.com

CNE și ANOSR critică decizia autorităților

Chiar dacă reluarea cursurilor este un motiv de bucurie pentru cei mai mulți dintre elevi, nu toată lumea este mulțumită. De fapt, reprezentanții elevilor și studenților din cadrul Consiliului Național al Elevilor (CNE)  și  Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) și-au exprimat nemulțumirea legată de faptul că nu au fost consultați atunci când a fost luată acestă decizie.

Cele două organizații au criticat faptul că nu au fost invitate să ia parte la acest dialog. Deși îi reprezintă pe beneficiarii acestei decizii, pe elevi și studenți.  De asemenea, aceștia au mai atras atenția că există un ,,proces birocratic” foarte complicat. Adăugând că, într-o singură zi nu pot fi rezolvate toate lucrurile cerute atât din punct de vedere birocratic. Cât și din punct de vedere material.

Un alt lucru care a fost menționat de cele două organizații în comunicatul de presă transmis a fost lipsa spaţiilor şcolare de tip “izolator”. Reprezentanții celor două organizații au evidențiat și lipsa umane medicale. Care este absolut necesară pentru ca persoanele simptomatice să primească ajutor.

Mai mult decât atât în urmă cu câteva zile, Rareș Voicu, președintele CNE a mai spus că a fost trimisă o propunere pentru ca în prima săptămână cursurile să se desfășoare online. Astfel încât să existe suficient timp pentru ca detaliile să fie puse la punct.