Eliminarea plafonării tarifelor RCA din 1 iulie – Impactul asupra asigurătorilor și așteptările consumatorilor

Începând cu data de 1 iulie, plafonarea tarifelor pentru poliţele RCA a fost eliminată, o decizie care a stârnit diverse reacții în rândul reprezentanților ASF și asigurătorilor. În ciuda temerilor unor potențiale creșteri semnificative ale prețurilor, majoritatea părților implicate susțin că această măsură va genera modificări minore în privința nivelului tarifelor.
Reacții mixte în rândul asigurătorilor
Viorel Vasile, șeful Safety Broker, liderul pieței de profil, a avansat ipoteza unei creșteri de cel puțin 15% a prețurilor RCA, în timp ce vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară, Sorin Mititelu, responsabil cu sectorul asigurărilor în cadrul instituției, a afirmat că ‘nu sunt motive pentru creșteri semnificative ale tarifelor RCA după încetarea măsurii plafonării tarifelor’.
„Aceste evoluții ne conduc spre momentul încetării măsurii înghețării tarifelor deoarece riscul generat de un dezechilibru major în piață s-a atenuat semnificativ.” – Sorin Mititelu, vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
În ciuda acestei diversități de opinii, asigurătorii precum Groupama România, liderul pieței, Allianz-Ţiriac Asigurări și Grawe România nu anticipează modificări semnificative în privința tarifelor RCA.
Impactul asupra consumatorilor
Viorel Vasile de la Safety Broker a subliniat că scumpirea tarifelor RCA va fi de cel puțin 15% de la 1 iulie. Acesta a menționat că prețurile RCA vor crește din două motive: eliminarea plafonării comisioanelor RCA, care va conduce la o creștere de minimum 3-5% a primei finale plătite de consumator, și eliminarea plafonării tarifelor RCA, care va conduce automat la ajustări de minim 10-15% a primelor de asigurare datorită inflației din ultimii doi ani.
Conform datelor ASF, la 31 martie 2025, șapte asigurători erau autorizați să desfășoare activități de asigurare RCA, și anume Allianz-Ţiriac Asigurări, Asirom Vienna Insurance Group, Eazy Asigurări, Generali Romania, Grawe Romania, Groupama și Omniasig Vienna Insurance Group. În plus, pe piața RCA din România își desfășoară activitatea în baza dreptului de stabilire și două sucursale, respectiv Axeria IARD (Franța) și Hellas Direct (Grecia). Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările RCA a fost de aproximativ 9,94 miliarde lei în anul 2024, în creștere cu 7% comparativ cu anul precedent.
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨