Elon Musk, in conflict cu Trump, infiinteaza un nou partid politic. Ce riscuri si sanse are miliardarul in aceasta incercare

Data actualizării: 6 iulie 2025

Disputa dintre preşedintele republican Donald Trump şi Elon Musk, unul dintre principalii finanţatori ai campaniei sale, a luat o turnură neașteptată. Miliardarul din domeniul spaţial şi auto a anunţat formarea unui nou partid politic. Acesta a afirmat că legea fiscală „mare şi frumoasă” a lui Trump va falimenta America. „Când vine vorba de falimentarea ţării noastre prin risipă şi corupţie, trăim într-un sistem cu un singur partid, nu într-o democraţie”, a declarat Musk pe platforma sa socială, X. „Astăzi, Partidul Americii este înfiinţat pentru a vă reda libertatea”, le-a spus el fanilor.

Disputa dintre Musk și Trump

Musk, cea mai mare donație individuală a campaniei prezidenţiale a lui Trump din 2024, a criticat „marele şi frumosul” proiect de lege fiscală al lui Trump. Acesta estima că proiectul va adăuga trilioane de dolari la deficitul federal.

„Critica lui Musk la adresa proiectului de lege a fost catalizatorul unei dispute majore între cei doi.”

Această dispută părea să se fi calmat după ce Musk şi-a exprimat regretul și a șters postările incendiare despre Trump. Însă, revolta sa a reizbucnit în ultimele zile, pe măsură ce proiectul de lege se apropia de adoptare.


Șansele unui al treilea partid

Nu este clar în ce măsură Musk a luat măsuri pentru a înfiinţa legal partidul. Acesta ar trebui înregistrat la Comisia Electorală Federală (FEC). Cel mai bogat om din lume a indicat că doreşte un partid conservator din punct de vedere fiscal şi care să controleze cheltuielile. Însă a oferit puţine detalii despre platforma partidului. Musk şi Trump au opinii similare cu privire la problemele sociale contemporane. Musk a susţinut însă că agenda politică a republicanilor va creşte datoria, numind-o „sclavie a datoriei”.Sistemul bipartid din Statele Unite a fost criticat de mult timp atât de democraţii, cât şi de republicanii înregistraţi. Eforturile din secolul trecut de a forma un al treilea partid au avut puţin succes. Miliardarul Ross Perot a candidat la preşedinţie ca independent în 1992, câştigând aproape o cincime din votul popular, dar nu a câştigat niciun stat în alegerile câştigate de Bill Clinton. Potrivit CNN, experţii în finanţarea campaniilor electorale şi în ştiinţe politice spun că este dificil din punct de vedere financiar şi juridic să se creeze un nou partid, iar alegătorii şi candidaţii ezită să se alăture.

Citește și:

Riscurile lui Musk

La rândul său, Trump a lansat ameninţări la adresa celui care la un moment dat a fost cel mai vizibil consilier al său. Preşedintele a declarat că guvernul ar putea reconsidera contractele cu companiile lui Musk. Acesta a descris Departamentul pentru Eficienţă Guvernamentală, condus anterior de miliardar, drept un monstru care ar putea „reveni pentru a-l devora pe Elon”.Musk, care a devenit cel mai bogat om din lume datorită companiei sale auto Tesla şi firmei sale de sateliţi SpaceX, are contracte semnificative cu statul. Declaraţia lui Trump seamănă a ameninţare că va tăia subvenţiile de miliarde de dolari pe care companiile lui Musk le primesc de la guvernul federal.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨