Emil Boc a avut vineri seara o intervenție la B1 TV unde a vorbit despre cum regula de calculare a ratei de infectare care nu este corectă în cazul orașelor mai mare care oricum ajung să testeze mai mult.

Emil Boc avertizează în legătură cu criza economică

De asemenea, el a atenționat că trebuie avut grijă ca nu cumva ca România să treacă de la o criză sanitară la una economică.

„Trebuie să ținem cont că ne paște o criză economică la ușă care poate fi cel puțin la fel de periculoasă ca această pandemie, Iar România n-are voie sub nicio formă să treacă dintr-o criză în alta”, a declarat  edilul din Cluj-Napoca.

Primarul din Cluj-Napoca a explicat de actuala regulă de calcul a ratei de infectare cu coronavirus nu este una corectă mai ales pentru orașele mari care fac mult mai multe teste. Ceea ce duce la introducerea din nou a restricțiilor. Iar aceste măsuri pot afecta atât economia, cât și educația. Edilul a subliniat că este diferență între 100 de teste și 2000 de teste atunci când faci calculul pentru a vedea câte sunt pozitive.

„E o realitate pe care o spunem încă din toamnă și eu, și prefectul de Cluj. Am cerut să se pondereze rata COVID-19, incidența după care se stabilescu diverse restricții, cu numărul de teste. Rata se calculează așa: incidența din ultimele 14 zile calculate la numărul de teste. Or una e să faci 100 – 200 de teste și să calculezi câte sunt pozitive, alta e să calculezi din 2.000 de teste câte sunt pozitive”, a spus oficialul.

Emil Boc avertizează: „Trebuie să ținem cont că ne paște o criză economică... cel puțin la fel de periculoasă ca această pandemie”
Foto: monitorulcj.ro

,,Comunitățile mari sunt dezavantajate”

Mai mult decât atât, Emil Boc a mai subliniat că orașe precum Cluj, Timișoara sau Brașov sunt clar dezavantajate. Adăugând că a solicitat deja să se găsească o soluție pentru ca regula să fie aceeași pentru toți.

,,Din nefericire, comunitățile mari, orașele mari, Cluj, Brașov, Timișoara sunt dezavantajate net pentru că, teoretic, nu e mai mare rata de infectare în aceste orașe decât în restul țării. Dar, pe hârtie, e mai mare. Consecințele sunt în economia locală, unde trebuie să închizi restaurante, cinematografe, săli de spectacole. Elevii de a VIII – a și a XII – a nu pot merge la școală, deși au examene. Noi am cerut cu bună credință să se găsească o soluție prin care să se aplice aceeași regulă pentru toată lumea și să avem grijă de investiți de locuri de muncă și de dimensiunea educațională a copiilor”. A mai afirmat Emil Boc, tot la B1 TV. 

Primarul Clujului l-a lăudat pe Florin Cîțu

În cadrul aceleași intervenții, primarul l-a lăudat pe Florin Cîțu în legătură cu anumite obiective pe care le-a anunțat. Cum ar fi principul contributivității în cazul pensiilor sau ca veniturile încasate de bugetari să fie conectate cu performanțele. El a reamintit că o lege similară a fost propusă în 2011. Însă care a ajuns să fie deformată de guvernele PSD care au ajuns la putere după aceea.

Vineri seara, premierul a anunțat că bugetul pentru anul 2021 a fost adoptat de Guvern și ar urma să ajungă în Parlament pentru a fi votat în weekend. Potrivit anunțului făcut de Florin Cîțu, noul proiect nu a suferit modificări mare, față de forma inițială. Deficitul bugetar s-a păstrat la aceeași valoare. În timp ce ministerul Sănătății și ministerul Transporturilor au mai primit câteva sume suplimentare, din fondul de rezervă al Guvernului.