Pașaportul de vaccinare anti – coronavirus funcționează! Documentul a fost testat în România de către Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

Certificatul Covid – 19 de vaccinare poate fi interconectat cu celelalte state membre ale Uniunii Europene (UE). Se pare că testarea făcută de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a fost un adevărat succes. Asta înseamnă practic că documentul poate fi utilizat și în România.

„Sistemul informatic aflat în dezvoltare la STS facilitează generarea certificatelor digitale UE privind COVID, transmiterea elementelor de siguranță care permit verificarea, centralizarea acestora în gateway-ul european și validarea codurilor QR de către celelalte state membre ale Uniunii Europene”, a transmis STS.

Când va fi utilizat certificatul Covid?

Pașaportul de vaccinare anti – coronavirus ar urma să fie folosit în Uniunea Europeană (UE) din vara aceasta.

Certificatele de vaccinare anti – coronavirus ar urma să fie eliberate începând din această vară. Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene (CE), spune că forma finală a acestor documente va fi gata până în data de 19 mai.

Emiterea certificatelor verzi de vaccinare anti – coronaivirus depinde de mai mulți factori. Aceste documente ar putea fi gata ori înainte de începerea verii, ori chiar pe data de 1 iunie.

Ce conține certificatul verde?

Certificatul european de vaccinare va conține date care țin de istoricul nostru medical. Spre exemplu, documentul va arăta dacă avem anticorpi sau dacă am avut coronavirus. De asemenea, prin acest document putem demonstra și rezultatele testelor pentru coronavirus pe care le-am efectuat.

Cum va fi implementat certificatul verde digital în România?

Pentru ca certificatul digital de vaccinare să fie implementat în România a fost nevoie ca STS să creeze o infrastructură specială.

„În cadrul testului s-a realizat upload-ul cheii publice a certificatului DSC (document signing certificate) în gateway-ul UE (DGCG) pentru centralizare. Cu ajutorul cheii private vor fi semnate certificatele digitale UE emise de România”, arată STS.

Este oficial! Pașaportul Covid-19 poate fi folosit în România