O echipă de cercetători din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății a fost trimisă să înceapă o anchetă în locul unde au apărut pentru prima dată focarele de coronavirus. Și anume orașul chinez Wuhan.

Declarația aparține unuia dintre cercetătorii trimiși să ancheteze originea pandemiei

Și cu toate că de la debutul pandemiei și până acum au existat numeroase acuzații care sugerau că virusul  a fost ,,scăpat” dintr-un laborator, membrii echipei de cercetare par să excludă tot mai mult acestă teorie.

Într-o declarație făcut de unul dintre cercetătorii care iau parte la anchetă pentru BBC One, acesta a sugerat că s-ar putea ca virusul Sars-Cov-2 să nu fi apărut în China. El a recunoscut că există o serie de variante în ceea ce privește origina pandemiei de coronavirus.

Profesorul John Watson, care a mers în China împreună cu ceilalți cercetători desemnați să afle care este originea virusului ce a cauzat pandemia cu care întreaga lume se confruntă și acum. El  a declarat că sunt șanse mari ca virusul să fi trecut de la animal la om. Iar acestă întâmplare să nu fi avut loc pe teritoriul Chinei.

„Și cred că trebuie să ne asigurăm că privim dincolo de granițele Chinei, precum și în interiorul Chinei.”

Este posibil ca virusul Sars-Cov-2 care cauzează covid-19 să nu fi apărut în China. Declarația făcută de unul dintre cercetătorii OMS!
Foto: standard.co.uk

Virusul s-a transmis printr-o gazdă intermediară

Specialistul a mai afirmat și că este foarte probabil ca  pandemia să fi luat naștere cu o infecţie într-un „rezervor animal” . Care mai apoi a ajuns să fie transmisă oamenilor printr-o „gazdă intermediară”.

În momentul în care a fost întrebat de jurnalistul Andrew Marr dacă este sigur că covid-19 a apărut în China,  Watson a declarat că ,,nu”. De asemenea, profesorul a mai subliniat că autoritățile chineze au oferit echipei trimise de OMS să cerceteze multe informații. Adăugând că, faptul că au apărut știri cu privire la refuzul Chinei de a pune la dispoziție și datele despre primii pacienți care s-au infectat nu  „nu caracterizează misiunea ca întreg”.

Săptămâna trecută, unul dintre membrii echipei care a luat parte la anchetă a declarat că încă nu s-a identificat animalul de la care a pornit coronavirusul. Subliniind că nu au fost descoperite informații care să arate că virusul SARS-COV-2 a exista în Wuhan înainte de decembrie 2019. Cât despre rezultatul anchetei, un rezumat ar urma să fie făcut public cât mai curând.