Europenii sustin reintegrarea Regatului Unit in UE dar cu conditii noi arata un sondaj recent

Data actualizării: 13 iulie 2025

Majoritatea oamenilor din Franța, Germania, Italia și Spania ar sprijini revenirea Marii Britanii în Uniunea Europeană, potrivit unui sondaj YouGov recent. Totuși, nu toți sunt de acord ca Marea Britanie să revină în blocul comunitar în aceleași condiții ca înainte.

Reintegrare cu condiții noi

La zece ani după ce parlamentarii au votat organizarea referendumului care a dus la ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, un sondaj a arătat că majoritatea populației din cele patru state membre cele mai mari ale blocului ar susține reintegrarea Regatului Unit, dar nu în aceleași condiții ca înainte.

Sondajul YouGov realizat în șase țări din Europa de Vest, inclusiv Regatul Unit, confirmă, de asemenea, că o majoritate clară a alegătorilor britanici susține acum reintegrarea țării în bloc, dar numai dacă aceasta poate păstra derogările de care beneficia anterior.


Opinia publică în impas

Rezultatul, a spus institutul de sondare, a fost un „impas al opiniei publice”, chiar dacă, deocamdată, pare foarte puțin probabil ca guvernul laburist al Regatului Unit, care a negociat anul acesta o „resetare” cu blocul, să încerce o revenire în UE.

Citește și:

Întrebați dacă Marea Britanie ar trebui să fie readmisă în UE în aceleași condiții de care se bucura la momentul ieșirii, inclusiv fără a fi obligată să adopte moneda euro și rămânând în afara zonei Schengen fără pașapoarte, cifrele s-au schimbat semnificativ. Doar o cincime dintre respondenții din cele patru mari state membre ale UE, de la 19% în Italia și Franța la 21% în Spania și 22% în Germania, considerau că Regatul Unit ar trebui să fie admis înapoi ca și cum nu ar fi părăsit niciodată Uniunea, iar 58-62% afirmau că acesta trebuie să facă parte din toate domeniile principale de politică ale UE.

Sondajul a testat atitudinea europenilor occidentali întrebându-i dacă, în cazul în care Marea Britanie ar fi dispusă să reintre în UE numai cu condiția de a-și păstra vechile derogări, ar trebui să i se permită acest lucru. Unii (33-36%) au considerat că acest lucru ar fi acceptabil, dar mai mulți (41-52%) s-au opus.

În Marea Britanie, în timp ce 54% dintre britanici au susținut reintegrarea în UE atunci când li s-a pus întrebarea în mod izolat, cifra a scăzut la doar 36% dacă reintegrarea ar fi însemnat renunțarea la derogările anterioare. În aceste condiții, 45% dintre britanici s-au opus reintegrării.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe ziareonline.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨